the 1975’ın o sözleri çok konuşuldu

the 1975’ın o sözleri çok konuşuldu


matt healy’den bomba açıklamalar


Söze 2010’ların tık haberciliğiyle başlayalım dedik, çünkü neden olmasın? Çünkü biraz da o clickbait magazin haberciliğine göz kırpan şaşırtıcı açıklamalar var karşımızda. Olayın öznesi The 1975’ın frontman’i Matt Healy, mekânı ise geçtiğimiz hafta sonu İngiltere’de gerçekleşen Reading Festival.

Bildiğiniz veya bilmediğiniz üzere, İngiliz alternatif rock grubu The 1975 Reading & Leeds festivallerinin 2022 edisyonuna, Rage Against the Machine frontman’leri Zack de la Rocha’nın dizindeki sakatlık nedeniyle konserlerini iptal etmek zorunda kalınca kült rock grubunun yerine son dakika eklenmişti.

Matt Healy’nin ağzı açık bıraktıran demeçleri konserin daha en başında başlamıştı bile. Dün yani 28 Ağustos Pazar gecesi Reading’in kapanış konserini veren grup, setlerine izleyicilere önceki gecenin headline konseri olan Arctic Monkeys’in performansını beğenip beğenmediklerini sormasıyla başladı. Öncelikle, nE???

Neler oluyür Türküyem, pardon, neler oluyür Reading’im dedirten sözleri ise şöyle devam etti: “Dr. Martens’lerinizi çıkarın atın, file çoraplarınızı, plaklarınızı hepsini çöpe atın! Üzgünüz ama Rage Against The Machine yerine biz sahnedeyiz! Bu arada biz onları çok severiz. Hadi onları bir tur alkışlayalım. Vaktimiz olsaydı kesinlikle bir Rage Against The Machine cover’ı hazırlamak isterdik sizlere. Ama tam tersi olsaydı, eminim ki onlar aynısını yapmazlardı!”

Vaktimiz olsaydı RATM cover’ı yapardık cümlesindeki küçük sinsiliği gelin birazcık inceleyelim. Öncelikle The 1975’ın grubun yerini aldığı bu ayın başında belli olmuştu zaten. Ayrıca sound itibarıyla değilse bile headline seviyesi bir replacement’ı en son Haziran ayında Primavera Sound Barcelona’nın ilk hafta sonuna katılanlar deneyimlemişti. Grup üyelerinde covid vakası olması nedeniyle headline setini son dakika iptal etmek zorunda kalan The Strokes’a, Tame Impala kendi setlerinde “Last Nite” cover’layarak selam çakmıştı. Evet The Strokes’un replacement’ı Tame Impala değildi belki ama son dakika kuliste hızlıca bir cover hazırlığı yapabilmişlerdi. Buradan The 1975’ın da isteseler bir RATM cover’ı hazırlamaya bolca vakitleri olduğu sonucuna varabilir miyiz? Bizce varabiliriz.

Bununla bitti mi? İnanır mısınız bitmedi. Healy’nin torba olmadığı için büzülemeyen ağzı Leeds boyunca da kapanmamış. Cuma gecesi performanslarında da Rage Against The Machine’e laf atmadan duramamış. “Onlar olmadığımız için özür dileriz ama Rage Against The Machine zaten kim ki? Baylar ve bayanlar lütfen geçtiğimiz jenerasyonun en iyi rock grubunu bir alkışlayalım. Rage Against The Machine grubunda olup da sakat bir bacağa sahip olmak da epey komik bu arada!”

Bu sözler sonrası grubu elbet eleştirenler olunca Healy hızını alamıyor ve Pazar gecesi de bu eleştirileri yapanlara laf atıyor. “Eleştirenleri buradan selamlıyorum. Ama Rage Against The Machine olduğun halde kırık bir bacağın olmasının komik olduğunu da hâlâ savunuyorum. Bu gerçekten çok komik, ama onları seviyoruz. Sizi seviyoruz beyler!”

Healy stand-up’ına bu konseri yeni albümlerinin omurgasında taşımayı çok istediklerini fakat yetiştiremedikleri için “bir greatest hits konseri, tam bir 1975 olayı” sunabildiklerini söyleyerek devam etti. Reading sahnesini de “dünyadaki favori yerlerimizden biri!” olarak tanımladı. Yetmedi, evet bu sıradaki sözleri de dile getirdi: “Bazen gerçek bir denyo olabiliyorum, çok iyi biliyorum. Ama kalbimin derinliklerinde sizi gerçekten çok seviyorum çocuklar, ciddiyim, sizi seviyorum!”

Olan biten tüm bu enteresanlıklara dair Reading & Leeds festivallerinin patronu Melvin Benn ise The 1975’ın son dakika booking’inin festivalin başına gelen en sıradışı şeylerden biri olduğunu söyledi.