3 saat 6 dakikalık yeni nils frahm albümü hoş geldi

3 saat 6 dakikalık yeni nils frahm albümü hoş geldi


music for animals


“Doğadan ve doğanın büyüleyiciliğinden etkilenenlere ithafen yaratılan” yeni Nils Frahm albümü Music For Animals, gün itibarıyla yayında.

Music For Animals’tan birkaç ay arayla Right Right Right, Lemon Day ve Briefly isimlerinde üç tekli dinlemiştik. Süresi birbirinden uzun bu üç tekli, uzun bir süre mesai harcayacağımız yeni bir Nils Frahm albümünün yolda olduğunun habercisi niteliğindeydi. Tahmin ettiğimiz gibi Music For Animals, 3 saat 6 dakikalık bir süreye sahip olan bir kayıt olarak karşımıza çıktı bugün.

Bu uzunluk süresinin sebebi tabii ki de albümün teması ile ilgili. Music For Animals’ın türü ve teması yine Frahm’a yaraşır, emsali az niteliklere sahip. Toplam 10 şarkıyı barındıran uzun çalar, Erik Satie’nin 1917’de ortaya attığı mobilya müziği -ya da orijinal adıyla musique d’ameublement– teriminden/türünden beslenen seslerle dolu. Dinleyicinin dikkatini çekmek için herhangi bir gayesi olmayan bu tür, tam da adından anlaşılacağı şekilde evinizdeki gündelik hayatınıza, eşyalarınıza, mobilyalarınıza ayak uydurup tıpkı bu mobilyalar gibi ortamdaki boşluğu ve sessizliği kendisini pek de önemsenmeyecek biçimde bozmayı amaçlıyor. “Dikkat çekmeyecekse neden böyle bir tür var?” sorusunun cevabı ise şöyle: Boşluğu doldurmak için bazen amaçsız şeylere de ihtiyacımız var çünkü.

Lafı daha fazla uzatmadan sizi Music For Animals ile baş başa bırakalım.