dolu dolu bir nils frahm seansına davetlisiniz: 27 dakikalık yeni şarkı

dolu dolu bir nils frahm seansına davetlisiniz: 27 dakikalık yeni şarkı


briefly


Nils Frahm’ın 2018 çıkışlı liste başı kaydı All Melody’i takiben gelen yeni uzun çalarından bir şarkımız daha var. Yine upuzun bir şarkı hem de. 27 (yirmi yedi) dakika uzunluğunda bir şarkı.

Doğadan ve doğanın büyüleyiciliğinden etkilenenlere ithafen yaratılan Music For Animals isimli yeni albümden ilk olarak Haziran ayında paylaşılan yedi dakikalık Right Right Right’ı dinlemiştik. Üstüne bir de 18 dakika uzunluğundaki Lemon Day gelmişti Temmuz ayında. Bugün paylaşılan Briefly adındaki yeni şarkı ise süresiyle hem Nils Frahm diskografisindeki en uzun şarkı olarak göze çarpıyor hem de saatlerimizi harcayacağımız bir albümün yolda olduğunun yeni ipucunu veriyor.

Albümün türü ve teması ise yine Frahm’a yaraşır, emsali az niteliklere sahip. Toplam 10 şarkıyı barındıracak uzun çalar, Erik Satie’nin 1917’de ortaya attığı mobilya müziği -ya da orijinal adıyla musique d’ameublement– teriminden/türünden beslenen seslere sahip olacak. Dinleyicinin dikkatini çekmek için herhangi bir gayesi olmayan bu tür, tam da adından anlaşılacağı şekilde evinizdeki gündelik hayatınıza, eşyalarınıza, mobilyalarınıza ayak uydurup tıpkı bu mobilyalar gibi ortamdaki boşluğu ve sessizliği kendisini pek de önemsenmeyecek biçimde bozmayı amaçlıyor. “Dikkat çekmeyecekse neden böyle bir tür var?” sorusunun cevabı ise şöyle: Boşluğu doldurmak için bazen amaçsız şeylere de ihtiyacımız var çünkü.

Music For Animals, her ne kadar mobilya müziği türünden beslense de Frahm’ın All Melody’de yarattığı eşsiz müzikal dünyadan da esintiler taşıyacak, hatta direkt olarak All Melody’nin bitirdiği yerden başlayacak gibi görünüyor. Öte yandan 2015 çıkışlı, Ólafur Arnalds ile ortak kaydedilen Loon albümünden de çeşitli tınılar duyacak gibiyiz. Bunu albümün duyurusu ile beraber paylaşılan; atmosferik seslere, yumuşak analog sequencer kayıtlara ve sakinliğini korusa da her saniyesinde daha da derinleşen ilk tekli Right Right Right’ta görebiliyoruz. Albümün temasına gelecek olursak… Çoğu Frahm kaydı gibi yine doğadan ilham alıyor Music For Animals. Temayı şu sözlerle özetlemiş hatta: “Bazı insanlar yaprakların hışırtısını ve dalların hareket etmesini izlemekten hoşlanır. Bu albüm onlar için.”

10 şarkılık Music For Animals için 23 Eylül tarihini beklemeye devam ediyoruz. Albümün şarkı listesi ve kapak görseli gibi detaylarını yeni mega tekli Briefly ile beraber hemen aşağı bıraktık.

Music For Animals:

1. The Dog With 1000 Faces
2. Mussel Memory
3. Seagull Scene
4. Sheep In Black And White
5. Stepping Stone
6. Briefly
7. Right Right Right
8. World Of Squares
9. Lemon Day
10. Do Dream