telefon bağımlılığımıza dikkat çeken enstalasyon: gali may lucas

İngiliz sanatçı Gali May Lucas, bu seneki teması “the medium is the message” olan Amsterdam Işık Festivali için insanların beyaz ekranlara ve teknolojiye bağımlılığına dikkat çeken bir enstalasyon tasarladı. Enstalasyon, cam elyaf epoksi kaplı, poliüretan ile boyanmış insan ölçeğinde üç tane heykelden oluşuyor. Tasarımda, üç kişi bir bankta oturmuş, tamamen kendi cep telefonlarına dalmış ve birbirlerinin varlığını görmezden geliyor.

Hayatımızı aydınlatan ekranların içine nasıl sürekli çekildiğimizi, bize bilgi getiren ışığın aynı zamanda bizi somut dünyadan nasıl uzaklaştırdığını gösteren enstalasyondaki figürler akıllı telefon kullanıcılarının aşina oldukları pozisyonlara sahip: eğik kafalar, telefon ekranını kaydıran ve yazı yazan parmaklar, ışığın yansımasıyla parlayan yüzler. 

Sergisinin açılışında konuşan Gali May Lucas çalışmasını şu sözlerle anlatıyor:

“Bu figürleri her gün görüyorum, görüyoruz değil mi? Parklarda, restaurantlarda, metrolarda. Özellikle havanın erkenden karardığı kış aylarında, bizi aydınlatan tek şey telefonlarımızdan çıkan ışık hareleri. Hayatlarımızı yöneten bu ışıklar bazen tek iletişim aracımız oluyor, bizi tamamen birbirimizden soyutluyor ve gerçek dünyadan koparıyor.