READY TO DIE

READY TO DIE


Iggy And The Stooges


Telaşlanmayın, sanırız Iggy Pop bize bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Hem de yana yana. Punk rock’ın en memeli iskeletor dedesi, ilerleyen yaşından kıllanmış olacak ki “67 yılından beri yalamadığımız kulak memesi, yapmadığımız haytalık kalmadı. Ama öleceğiz lan galiba, toprak kokmaya başladık” tribine girmiş. Hatta Iggy öyle tutuşmuş ki, Sex and Money şarkısında “Nipples come and nipples go” diyerek önemli olanın iç güzelliği olduğuna kanaat getirmiş bile. Kolay değil, adamın bütün arkadaşları teker teker ölmeye başladı. Yani Ready To Die biraz naftalin kokan bir albüm.

Albümün en salya sümük dakikalarına sahip Unfriendly World’ü saymazsak, şarkıların sözleri cikletten çıkan manilerden hallice… Iggy and The Stooges öyle içlenmiş ki “Hayat çok düşmanca, sevgiline sıkıca tutun” diyecek kadar üzülmüş. Yani Amerikalı punk dedeler bile “Yalnızlık Allah’a mahsus” diyerek grup seks ve benzeri olayları bırakmamızı salık vermiş ki, albümü dinlerken yaptığımızdan utanıp, hemen orgy’i yarıda kestik.

Albüm ile aynı ismi taşıyan Ready To Die ile yine günah çıkartamaya devam edilmiş. Elimizde olsa Iggy Pop ve muadillerini omzumuza yatırıp saçlarını okşamak isterdik.

Ready To Die albümünün en ateşli şarkısı ise Double DD’s. Sanatçı burada nerede olduğunun, ne düşündüğünün, kaç yaşında olduğunun hiç önemi olmadığını, tek önemli olan şeyin dolgun ve karpuzdan hallice memeler olduğunu dile getirmiş. Hatta tanrıya “Freud değilsin be adam!” çıkışı yapıp, ardından “Memelere hastayım, gece gündüz onları düşünüyorum ama sen yine de beni yargılama lütfen. Pls. Tşk. Kib.” diyerek gönlünü almaya çalışmış ama çok geç.

Unfriendly World dışında şarkılar birbirini biraz tekrarlıyor gibi. Kolaylıkla pek beklediğimiz bir geri dönüş olmadığını söyleyebiliriz. Ama ve lakin, saygıda kusur etmeyeceğimiz gruplar varsa, Iggy And The Stooges da onlardan biridir. Adamlar 2007’den sonra ilk albümü çıkarmış ve muhtemelen de ardından başka bir albüm gelmeyecek. Aklımıza Joey Ramone’un Don’t Worry About Me albümünü göremeden vefatı geldi de gözlerimiz doldu. Yok lan, çok güzel albüm. Şimdi yazarız, 2-3 gün sonra ölürler içimize oturur. Bayıldık.