VARIABLE

VARIABLE


Millionyoung


Replicants ile emekleme çağındaki chillwave’in ilk ve en sağlam adımlarından birini atan Mike Diaz, Millionyoung ismiyle idame ettirdiği müzik hayatının üçüncü albümü Variable ile sample ve synth’leri orasından burasından çekiştirmeye devam ediyor. Nefesi Replicants kadar kuvvetli olmayan Amanecer’le kendi standartlarını düşüren Floridalı, bu sefer neler yapabilmiş; bir bakalım.

Fransa’nın harika çocuğu M83’ün devasallığından vazgeçmiş hali gibi olan Variable, metrobüs veya türevi bir toplu taşıma tecrübesi sırasında stres ve sinirinizi törpüleyecek cinsten bir albüm. Derdi, tasayı bir kenara bıraktıran sakin elektronik yapının, Diaz’ın kökeninden ötürü olduğunu tahmin etmenin pek de zor olmadığı Latin ezgileriyle içli dışlı olduğunu görebiliyoruz. Chillwave’in anayasası olan 80’ler etkileşimli olmak şartını taşıdığını söylemeye gerek bile yok. Lakin şarkıların birbirlerine olan benzerliği, bir süre sonra hangi şarkının hangisi olduğunu ayırt edememenize ve neyin kötü, neyin iyi olduğunu fark edememenize sebep oluyor. Bu noktada, Variable’ı tek şarkıdan oluşan bir albüm gibi düşünmeniz işleri biraz daha kolaylaştırabilir.

Uykusundan yeni uyanan Diaz’ın miskin ve ekolu vokallerinin orta tempo bir dans şarkısını dillendirdiği Variable, albümün açılışını yapıyor. Ardından gelen ilk single Lovin ise sürreal yapısıyla chilwave tanımını hak etmek için elinden geleni ardına koymuyor. Bas ve synth’lerin çizdiği uyumlu portreyle dinleyenin dış dünyayla ilişiğini dört dakikalığına da olsa kesen Grow, albümün vitrinin en nadide parçalarından biri olmayı başarıyor.

Türün sevenlerinin bağımlısı olduğu uyuşukluk katsayısını yükseltecek Variable, Milliounyoung’un sıradanlaşmaya başlayan diskografisinin fazla iddia taşımayan bir üyesi olmayı başarıyor. Lakin ait olduğu bölgenin kalabalık nüfusu arasında bir süre sonra fark edilmekte oldukça zorlanacağı da aşikar.