DAYS ARE GONE

DAYS ARE GONE


Haim


Keşke beşik kertmelerimiz olsalar dediğimiz, her gördüğümüzde yüzük parmaklarının ölçüsünü almak istediğimiz Haim kardeşlerin ilk albümü sonunda çıktı. Grubun uzun zamandır üzerinde çalıştığı, bizlerin ise meraktan Hugh Hefner’ın suratı gibi çatladığı albüm sonunda celp kağıdı gibi geldi…

Aslında 2006 yılında baldan tatlı Alana, Este ve Danielle adlı üç multi enstrümantalist kız kardeş tarafından Los Angeles’ta kurulan Haim, aradan geçen onca yıl içerisinde yaptıkları müzikleri hiç kimseyle paylaşmadı, yani şahsi oynadılar. Ta ki; geçtiğimiz yıl çıkarttıkları üç şarkılık Forever isimli EP’lerine kadar. Bu EP ile bomba gibi patlayan grup, Forever adlı ilk yayınladıkları parçalarıyla NME yılın en iyi listelerine dördüncü olarak girerek, hayatımızdaki indie-kızlı-grup boşluğunu doldurdular.

Grubun alametifarikalarından kotdon, retro gözlük ve bisikletten etkilenmeyen neyden etkilenir biz de bilmiyoruz. Şimdilerde Missisipi’nin bu tarafının ve öbür tarafının en cool kız grubu olan Haim, otu boku goygoylayan NME dışında; BBC’den geleceğin ‘sound’u ödülünü, Pitchfork’tan babalar gibi bir 8.3’ü ve MTV’den de benzeri bir dalda adaylığı kaptı.

Bu arada; MTV Ödülleri’nde sarıspor Hanson’dan beri hiçbir kardeş topluluğun ödül alamadığını da belirtmek isteriz. Bu da günün gereksiz bilgisi olsun sizler için. Grup, Valli Girls adlı çocukluk projesine devam ediyor olsaydı; Hanson’un ardından ödülü alan yeni bir kardeş grubu olabilirdi. Allaha çok şükür ki; Valli Girls isimli projelerini sekiz yıl geride bırakmışlar.

1986, 1989, 1991 doğumlu kızlarımız, ailelerinin hastası olduğu 70’li yıllardan kalma rock müzikleri dinleyerek büyütülmüş olduğunu biliyor muydunuz? Zaten böyle “cool” bir hikaye olmasa şaşardık, bir grup da Kahtalı Mıçı, Cansever dinleyerek büyüse olmuyor zaten…

Küçüklüklerinde anne Haim’e mutfakta, baba Haim’e de müzik konusunda yardımcı olan, alet edevatla da iç içe büyüyen Haimkızlar, anlayacağınız mutfakta oldukları kadar müzikte de başarılılar. Bas gitardı, elektrikli gitardı, klavyeydi, perküsyondu derken The Cribs’teki siyam ikizleri gibi döne döne şarkıları da seslendirebiliyorlar. Hem de yeteneklerini kötü bir matematikle 7’den 77’e, 8’den 90’a, 3’den 5’e herkese kanıtlayarak.

70’lerden klasik rock şarkılarının dışında, 90’lı yıllardan da TLC, Mariah Carey, Destiny’s Child gibi guilty pleasure’ları olan isimlerden R&B ilhamlarını cebe indirmiler. İki birbirinden alakasız müziği de en yapıcı, yaratıcı ve çağdaş bir new-wave sound’uyla aynı çatı altında birleştiren ekip, Paul Epworth ve Simian Mobile Disco üyesi James Ford’un yapımcılığını üstlendiği ilk albümlerinde at koşturuyor . Zaten yılın en iyi ilk albümlerinden birisi olması beklenen albümle birlikte Haim ailesine mensup kızlar, en az üç albümlük anlaşmayı da bizce kapıyorlar. Bolca R&B, new-wave synth’leri ve güçlü vokalleriyle, en pahalısından indie pop dinlemek isteyenler sizleri; grubun ilk muazzam single’ı Falling, NME’nin geçtiğimiz yılın en iyi dördüncü parçası seçtiği bir pop klasiği olma olasılığı yüksek Forever, If I Could Change Your Mind, The Wire, başından sonuna kadar konuşma tonunda ilerleyen ve albümün en iyilerinden biri Honey & I, grubun ikinci single’ı olan Don’t Save Me gibi sessiz ama derinden ilerleyerek insanın suratına gülücük, aklına kurt düşüren fevkalade hit parçalara doğru alalım. Hit’lerle başlayan, ilk yarısında boşu olmayan albümün ikinci yarısı da boşa kulaç atmıyor. Sonlarına doğru bir Timbaland şarkısını andıran, R&B ve pop’un dibine vurdukları My Song 5’a alkış, kıyamet, teşekkür belgesi…

Indie camiasının ihtiyaçlarından biri olan pop star kıvamında bir indie, pop, R&B ve klasik rock ekseninde gezen nur topu gibi bir grubu oldu; Haim.

Haim’in yer yer şımarık vokallerinin; funk’ta oturup bir çay içiyor, caz’da hal hatır soruyor, saf rock müzikle aşık atarken, R&B’ye en ufak dokunuşunu yapıp, bir nevi yanağından makas alıp, pop’tan şaşmayan güzeller güzeli albümünü rotasyona almakta fayda var. Son dönemin en seksi ve şekilli grubu Haim, türler arası geçişlerin bolca yapıldığı albümünü dinledikçe tekrar butonunun ırzına geçeceksiniz.