SEASONS OF YOUR DAY

SEASONS OF YOUR DAY


Mazzy Star


Mazzy Star 1990 ile 1996 yılları arasında 3 albüm yayınlamış, kendine mükemmel bir ritim tutturmuş bir grubumuzdu. Hope Sandoval ve David Roback, A Team’den sonra ortaya çıkmış en iyi takımlardan birini oluşturuyordu. Hope Sandoval multi-enstrümantelistliği ve muazzam vokali ile, David Roback söz-beste ve yapımcılık yeteneği ile Mazzy Star’ı gizemli bir efsaneye çeviriyordu.

Hope Sandoval ile David Roback’i mükemmel kılan bir diğer özellikleri ise; ikisinin de popüler olmakta gözünün olmamasıydı. İkisinin de müzik piyasasının vampirliğine karşı çıkmak istemeseydi. Zaten Mazzy Star’ın 1997’de “Lanet olsun atom fiziğine de, müzik piyasasının kan emiciliğine de…” diye dağılmasının altında yatan neden de buydu.

Ayrılırken bile bu kadar naif olabilen bir grubun, bir de dönüşünü düşünün. Seasons Of Your Day, tamı tamına 17 yıl sonra döndü. Büyük bir şok muydu? Eğer Mazzy Star’ı Fade Into You’da bıraktıysanız, evet. Ama kendilerinin 12 yıldır bir yerlerde ara ara konser verdiğini bilenler için, pek değildi. Her ne kadar farklı projelerde yer alsalar da içten içe hepimiz Hope Sandoval ve David Roback’in bir şekilde stüdyoya girmesini istiyorduk.

Seasons Of Your Day, Mazzy Star’ın 17 yıl sonra yayınladığı dördüncü stüdyo albümü olabilir. Ama dinlemeye başladığınız ilk andan itibaren sanki son albümünü 2 yıl önce yayınlamış bir grup dinliyormuş hissi ile doluyorsunuz. Böylesi uzun ara vermiş bir grup için bunun inanılmaz bir başarı olduğu konusunda hemfikiriz.

Doğal olarak Seasons Of Your Day hemen hemen her Mazzy Star albümü özelliklerine sahip. Gündüz dinlemesi yasaklı, gece saat 2’den sonra bambaşka bir hal alan ve akustik halleriyle sizi yerden yere çalan bir albüm bu. Bir yandan önceki üç albümden farklı olarak, çocukluğunuzun geçtiği mahalleye döndüğünüzde her şeyin yerli yerinde olduğunu görme sevinci ile dolu. Sevdiğiniz kadın vokal orada, melodiler sizi tatmin ediyor. Ne diliyorsanız Mazzy Star’dan, size sunuluyor.

California, Mazzy Star için bir nevi “Havasına suyuna, taşına toprağına bin can feda bir tek dostuma.” tadında bir Memleketim şarkısı. Hope Sandoval’ın “Beni unutmadınız değil mi?” demesi bir nevi. Does Someone Have Your Baby Now?, Mazzy Star’ın uzun bir ara verdiğini hissettiğiniz tek şarkı. O da sorudan ötürü.

Common Burn’ü dinlerken kendinizi lisede terk edildiğinizde nasıl Fade Into You dinlediyseniz o ruh halinde buluyorsunuz. Aslında hemen hemen bütün şarkılarda da bu hisse kapılmak sizin elinizde.

Her albümü kendince güzel yapan detaylar vardır. Yeni bir grup eğer kendini geliştiriyorsa ikinci albümünde, o albüm güzeldir. Başka bir grup, boy boy hit’ler sıralamıştır albümde, o albüm güzeldir. Seasons Of Your Day güzel bir albüm, çünkü kendinden emin bir geri dönüş. Radiohead’in de dediği gibi; “Everything in its right place”…