LP1


Fka Twigs


Kendine özgü pahalı kuaför ürünü saç stili, zaman zaman marjinal videoları, pek eşine rastlanmayan kıyafeti ve makyajı, en önemlisi kıtalar arası sıfır türbülansla seyahat eden nadide sesi ile FKA Twigs a.k.a. Tahliah Debrett Barnett’i 2 yıl önce keşfetmiş olabilirsiniz; ancak kendisi müzik sahnesinin uzun zamandır bir parçası. 12 yaşında kendi odasında Spice Girls şarkıları yerine Marvin Gaye’le aşık atan FKA Twigs, 16 yaşında yerel kulüplerde şarkı söylemeye başladı ve bugüne kadar Kylie Minogue, Ed Sheeran, Taio Cruz ve Jessie J’in müzik videolarında dansçı olarak SSK-Yol-Prim karşılığı çalıştı.

Hem şarkıcı hem dansçı olduğunu iddia eden isimlerin aksine (Bkz. İzel – Geceler Kara), FKA Twigs, bünyesinde hem billur gibi bir ses, hem kelimelerle kedinin fareyle oynadığı gibi bir oynama kabiliyeti, hem de müziğe meze olacak şekilde dans etme yeteneği bulunduran nadir sanatçılardan. Ağustos’ta ilk stüdyo albümü LP1’ı piyasaya çıkarıp beynimizi bu alacalı albümle allak bullak eden, müzik çalarımızın tekrar ayarlarını kıran, hatta neredeyse Facebook ilişki durumumuzu ‘LP1 ile ciddi düşünüyorum’ yaptıran FKA Twigs, çok geçmeden gündemi aşk hayatı ile de çalkaladı ve dünya kadın nüfusunu hasetten çatlattı. Twilight mezunu Robert Pattinson ile kameralara yakalandıktan sonra her şeyden önce müziği ile ön planda olmak istediğini söyleyen FKA Twigs’in telefon numarasına sahip olsak “Raad ol” gibi bir şeyler yazardık WhatsApp’tan; zira müziği hiçbir suretle arka planda kalamayacak kadar iyi.

Hayli deneysel tarzı ile janralara sığamayan, en çok R&B sularında kulaç atan, her şarkısının katmanları Arnavut böreğinin katlarından fazla olan LP1’ın belki de FKA Twigs için en manidar şarkısı ‘Video Girl’. 2012’de EP1’ın çıkmasından hemen sonra sokakta insanlar kendisini tanımaya başlayıp da FKA Twigs eskiden oynadığı müzik videolarındaki o görünmez kız olmaktan çıkınca, “Sen o videodaki kız mısın?” sorularına maruz kalmış. Bunu da 2 sene rötarlı bir şekilde ‘Video Girl’ şarkısının ilham kaynağı yapmış.

LP1’ın seksle ilgili olmadığını iddia eden FKA Twigs, ‘Lights On’ şarkısının da seks ie ilgili olmadığını söylerse kendisiyle ilişkimizde ciddi bir güven problemine sebebiyet verir; zira şarkının sözleri seks ile güven arasındaki köprüye en harmonik şekilde ve en seksi melodilerle benzin döküp yakıyor.

Lunaparkta bir hız trenine biniyormuş hissi yaratan Number, inişli çıkışlı, yumuşaktan serte dikey geçiş yapan sound’uyla her bir saniyesinde sizi şaşırtıyor ve her dinleyişte yeni bir katmanıyla tanış oluyoruz.

LP1 ile FKA Twigs, ruhunu görücüye çıkardığı serginin küratörlüğünü ve baş sanatçılığını üstleniyor. Biz de bu pyschedelic temalı sergiyi tekrar tekrar gezmek, sindirmek, ezberlemek, yalayıp yutmak istiyoruz.