REBEL HEART

REBEL HEART


Madonna


Madonna Louise Ciccone a.k.a. Madonna, 35 seneyi deviren kariyeri boyunca yalnızca ismi konusunda minimalist davranıp geri kalan her şeyde iddialı oldu. Toplumu, düzeni ve hatta Vatikan’ı sorgulamaktan çekinmeyen şarkıcı, bir ailenin birden fazla kuşağının gönül tellerini titretti ve aykırılığı sayesinde zamanı mütemadiyen lehine çevirdi. Lugatına muhafazakarlık kelimesini eklemeyen, ahlak sistemlerine kafa tutan Madonna, yasakları yasaklayıp tabuların temellerini sarstı.

Tüm sahne şovlarını provokasyona çevirmeyi beceren Madonna’nın Mart 2015’te yayınlanması beklenen 13. albümü Rebel Heart, teknoloji çağıyla ilgili iki şeyi kanıtlıyor: İşin içinde internet olduğunda hiçbir şey güvenli değil, Madonna’yı yıkmak ise mümkün değil. Gençlik iksirinin peşinde koşarmış hissi veren Rebel Heart, Anglosakson bir düğünü andırıyor. “Eski bir şey, yeni bir şey ve ödünç alınmış bir şey” bulunduran albümün mavisi de hacker saldırısıyla gelen mavi boncuğu oluyor. Madonna’nın ‘sanatsal bir tecavüz’ ve ‘bir çeşit terör’ diye dile getirdiği hacker saldırısıyla emeklemeden koşan albüm, bir şeyler kanıtlama çabasıyla biraz hayal kırıklığına uğratırken, yeni Madonna materyaline kavuşturarak sevindiriyor ve bizi karışık haleti ruhiyelere sokuyor.

56 yaşında kariyer bazlı bir orta yaş krizine giren ve kendini keşfetmeye karar veren Madonna, Avicii’ye baka baka kararıyor, Rihanna’ya selam çakıyor, hatta bazen Miley Cyrus’a özeniyor ve pop’un kraliçesi olduğunu unutuyor. Olmaya çalıştığı gibi değil, olduğu gibi sevdiğimiz Madonna’nın neşter altına yatan sound’una çok ısınamıyor, doğal hallerine hasret kalıyoruz. Kendisine istediği kadar botoks yaptırsın; ama şarkılarında estetikle genç görünme kaygısından kaçınsın istiyoruz. ‘Bitch I’m Madonna’ şarkısının sözlerini tekrar tekrar dinleyip kim olduğunu hatırlamasını arzu ediyoruz.

Albümün çıkış single’ı olması planlanan ve alışılmışın dışında bir ayrılık şarkısı olan ‘Living For Love’, şarkıcının gospel-soul mihenk taşlarından ‘Express Yourself’ ve ‘Like A Prayer’a benziyor. Pop’a bir tutam club ortamı katan, ardından da eski usul R&B eleğinden geçiren Madonna, adeta kükreyen arka vokallerle süslediği şarkı ile ruhunuzda vitamin etkisi yaratıyor.

Gaziosmanpaşa Şanzelize Kafe’deymişsiniz hissi yaratan ve Madonna’ya pek de yakışmayan ‘Devil’s Pray’, gitarı omurgası yapıyor, orgazm çeyrek kalan inlemelerle nefes alıyor, Avicii diye nefes veriyor ve karbondioksit zehirlenmesine yol açıyor. Sözleri narkotik şubede geçen bir sorgulamayı andıran şarkı, uyuşturucuyu metafor suyuna batırıyor.

Günümüzün revaçta prodüktörü Diplo’nun eli değen ‘Unapologetic Bitch’, ziyadesiyle Rihanna kokuyor. Nicki Minaj’ın eşlik ettiği ‘Bitch I’m Madonna’, o eski halinden eser yok şimdi dedirtiyor.

Kanye West, Jay Z, Beyonce, Lil Wayne ve hatta Obama’ya bile gönderme yapan ‘Illuminati’, albümün pırıl pırıl parlayan şarkısı oluyor ve Madonna’nın sözleriyle bir sürü kişi şaibe altında kalıyor.

Madonna’nın çoklu kişilik bozukluğu gibi görünen ‘Rebel Heart’, spor salonunda dinlenecek bir albümden çok da öteye gidemeyerek üzüyor. Şarkıcının deneysel sularda kulaç atarken boğulmasını istemiyor, eski albümlerinden birini kendimize detoks yapıyoruz.