VULNICURA

VULNICURA


Björk


Beklenen gün geldi! İzlanda’nın medarı iftiharı Björk; albümünü sızdıranlara “Sizden korkan sizden beter olsun.” dedi ve Vulnicura’yı servis etti.

2014’ü hakkında yapılabilecek her liste ve her raporla geride bıraktığımıza göre 2015’in getirdiklerine kucak açabiliriz. Bu sene müzikal anlamda beklenenler listesinde yüksek sıralara oynayan bir albüm vardı, o da Björk’ün dokuzuncu stüdyo albümü Vulnicura. Björk’ü ekmeği tuza banıp yer gibi sevenler için vuslat vakti Mart’ta gelecekti. Fakat işler planlandığı gibi gitmedi. Sinemada filmlerden önce bilinçaltımıza yerleştirilmeye çalışılan kötü, kaka korsancılar Vulnicura’yı ele geçirdi ve internete sızdırdı. İnternetteki tüm kaynaklardan albümü kaldırtmak yerine Björk, albümü yayınlamayı tercih etti. Kısaca Björk sevdiği hayranlarına önce eşeklerini kaybettirdi, sonra da buldurdu.

Björk gerek kütüğü ile olsun gerekse sanatsal duruşuyla olsun müzik dünyasında bir ikon olarak arzı endam etmekte. Yaptığı işler beklenmekte, anlatacağı hikayeler pür dikkat dinlenmekte. Böylesi bir güce sahipseniz, tembellik yapmak her zaman sizi cezbeden seçenek olabilir. Para kazanma güdüsüyle, altına imza atmaktan çekineceğiz işleri, allayıp pullayıp piyasaya sürebilirsiniz. Kariyerinizde iniş çıkışları gönül rahatlığı ile yaşayabilirsiniz. Hayranlarınıza hikayenizi anlatmak istemeyebilirsiniz, samimiyetten ödün verebilirsiniz. Björk bu karanlık yola sapmadı Vulnicura’da, rahat bir nefes alabilirsiniz.

Vulnicura; Björk’ün kariyerinde yayınladığı en kişisel, en vurucu albüm olarak sonsuz bir manzarada doğan güneş gibi parlıyor. O güneş fiziksel olarak sizi ısıtmıyor, manevi olarak ruhunuzu soğuk sulara daldırıp daldırıp çıkarıyor. Vulnicura’nın kişiselliği konusunda sözlerden önce hemen somut bir örnek verelim; eğer sızma olayı işin içine girmeseydi, albüm MoMA’da Björk’ün kariyerini anlatan sergiyle eş zamanlı olarak piyasada olacaktı.

 

Björk = Björk, Gazeteci = Ruhumuz

Öncelliğin sözlerde olduğunu kendi ağzıyla söyleyen Björk, Vulnicura’nın tamamıyla kalp kırıklıklarına adandığını açıklamıştı. Albüm, İzlanda’nın asi kızının büyük aşkı Matthew Barney ile olan evliliğini bitirdiği dönemde hazırlandı. 13 yıllık bir aşk, ardından gelen acı, nefret, kızgınlık ve insani tüm hisler Björk’ü gülümsenin haram olduğu Vulnicura’yı yayınlamaya itti. İnsan Björk’e üzülmek yerine sadece saygı duyabiliyor. Vulnicura’yı dinlerken insanın en sade haline şahit oluyoruz. Bu pür güzellik ve gerçeklik karşısında, kulaklıklarımızdan akan acıya teslim oluyoruz.

Duygusal etmenleri zor olsa da bir kenara bırakırsak, Vulnicura’yı bu kadar enfes yapan sebeplerden biri Biophilia ile teknolojinin kapılarını aralayan Björk biri de Yeezus ve EP2’da prodüktör koltuğunda oturan Venezüellalı Arca. Arca, Björk ile çalışmanın kendisini insan olarak geliştirdiğini ve farklı bir yere taşıdığını söylüyor. Vulnicura, albümün mutfağında olanları geliştiren bir albüm. Siz hesabı yapın.

Kendi kurallarından ödün vermeyen, yolundan şaşmayan Björk, Vulnicura’nın sözlerinde karşımıza yavaş yavaş çöken ama çöktüğünü kabul etmeyen biri olarak çıkıyor. Bu yönüyle Vulnicura, Vespertine’e kucak açıyor ve saygısını sunuyor.

Vulnicura boyunca her şarkıda sanki kalbinize bir bıçak saplanmış gibi hissedeceksiniz, korkmayın. Zamanla insan o acıyı da seviyor. O acıyı da kucaklıyor. Kulağınızda akan sözler, her mutluluğu bulduğunuza inandığınızda karşınıza çıkan karanlığa sesleniyor. Yaşadığınız kaybın ruhunuzu adım adım çökerttiğini ve dayanacak gücünüzün kalmadığını hissettiğiniz zaman Björk sesleniyor: “Love will keep us safe from death.”

Melankolinin en gerçek formunu yakalayan Björk, kesinlikle kariyerinin en iyi işlerinden birine imza atıyor ve aşk acısı çekenlere enfes bir miras bırakıyor.