WHAT FOR?

WHAT FOR?


Toro Y Moi


Chazwick Bradley Bundick a.k.a Toro y Moi, 4. stüdyo albümü“What For” ile yine dans pistinin tozunu attıracağa benziyor. Ama tek bir farkla… Bu sefer tepinerek değil daha aheste aheste, cool bir şekilde dans etmemizi istiyor.

1986 Columbia doğumlu sanatçı, Columbia Üniversitesi’nde grafik tasarım okuyup, diplomasını anne evindeki duvarına asıp, mesleğini eline aldıktan sonra, hayallerinin peşinden giderek tutkusu olan müziğe sıkı sıkıya tutundu. İyi ki de öyle yaptı.

Çok meşakkatli yollardan geçerek yayınladığı Carpark Records etiketli ilk albümü “Causers of This, hatırı sayılır bir kitleye ulaşsa da Kanye West’in kendi internet sitesinde Bundick’i kast ederek “Listen to good sh*t” demesiyle sanatçı asıl beklediği ilgiye ulaşmaya başladı.

Yetenekli Mr. Bundick’in aynı plak şirketinden çıkardığı ikinci albümü “Underneath Pine”, sağlam sound’u ve tutarlı tarzıyla Pitchfork tarafından “en iyi yeni müzik” olarak bahsedildi ve yine Pitchfork’un “2011 yılının en iyi 50 albümü” sıralamasında kendisine 48. sırada yer bulmayı başardı.

2 yıllık aradan sonra 2013 yılına geldiğimizde ise Toro y Moi kariyerinin en parlak zamanına giriş yapmasını sağlayan albümü “Anything In Return”le geri döndü ve kariyerinde beklediği uzun menzilli sıçrayışı nihayet yaptı. Bu öyle bir sıçrayıştı ki, zor bir pazar olan Amerika’da elektronik/dans müziği listelerinde 1 numaraya oturdu. Kesmedi kıta atlayarak Avrupa hatta Asya müzik listelerine bile tepelerden girmeyi başardı, peynir ekmek gibi albüm sattı.

Günümüze dönecek olursak; bildiği yoldan şaşmayan Toro y Moi, yine aynı plak şirketinden çıkardığı “What For?” ile bildiği yoldan şaşmadan, bu sefer koşar adım değil, dura kalka, yolun tadını çıkartarak ilerliyor.

“What For?”u dinlediğiniz gibi ilk dikkat çeken özellik, albümün genel havasının bizim dinlemeye alıştığımızdan epey farklı olduğu. Özellikle bir önceki albümlerine nazaran daha sakin bir müzikle karşımıza çıkan Moi; bu sefer sample’larla çok içli dışlı olmadan, enstrümanların birbiriyle organik uyumundan faydalanmış.

Buram buram funk kokan şarkılar peşi sıra geçerken, aralarda indie-pop ve synth-pop sound’larıyla örülü şarkılarla kulağı şöyle bir yenileyip, elektronik ritimlerle durduğunuz yerde içinizi kıpır kıpır ediyor.

Bazı şarkılarda kulağınızdan koşar adım aklınıza, oradan da yavaş yavaş damağınıza inen yoğun chill wave tadı ise 16 yaşında çocukların at sürdüğü piyasada genç sayılmayacak 29 yaşındaki Moi’nın “Hopla zıpla nereye kadar biraz sakinleşmek lazım” diyerek olgunlaştığını bize kendi janrında ifade etme şekli olsa gerek…

Öyle bir olgunlaşma süreci düşünün ki büyük umutlarla Say That, How It Wrong, Cola ve So Many Details gibi dans hitleriyle kurtlarını dökmek için pistte bekleyenleri ters köşeye yatırarak kanepe müziğine davet ediyor. Şayet “Anything In Return“ albümünü çok sevdiyseniz ve “What For?”u da bu beklentiyle dinlemeye kalkarsanız epey büyük hayal kırıklığına uğrarsınız, önden uyaralım