EUROPEAN SOUL

EUROPEAN SOUL


Indie Dance ve Citizens! aşkı devam ediyor


2006 celbindeki indie istilasında sağanak şeklinde yağan indie rock gruplarından biri de Official Secrets Act’ti. Understanding Electricity isimli tek albümünü kurulduktan 3 yıl sonra yayınlayan İngiliz grup, eğlenceli ama benzerlerinin tonla olduğu şarkılarıyla çok kısa bir süre gündemde kaldı. Daha fazla albüm yayınlamaya ömrü vefa etmeyen Official Secrets Act, 2009 yılında dağıldı.

Citizens!, Official Secrets Act’in küllerinden doğarak 2010 yılında kuruldu. Indie dance’in yükselen değeri Kitsuné’nin elini çabuk tutup İngiliz grubu sınırları içine katması da pek uzun sürmedi. Two Door Cinema Club’ın başını çektiği indie dance gruplarıyla beğeni toplayan plak firması için biçilmiş kaftan olan Citizens!, ilk albümü Here We Are’ı 2011’de yayınladı. Albüm, True Romance single’ıyla ve bu single’a yapılan remix’lerle fiyakası iyice artan Citizens!’ın hakkında daha iyi bir fikir edinmemizi sağladı. Prodüktör koltuğunda Franz Ferdinand frontman’i Alex Kapranos’un oturuyor oluşu, fazlasıyla baştan çıkarıcı bir referanstı. Bahsettiğimiz beklentiler ve bu referansla dinlemeye başladığımız Here We Are, birkaç şarkısı dışında maalesef ortalamanın üstünü yakalayamadı. İstanbul’da güzel bir konser de veren Citizens!, plak firmasından arkadaşı Two Door Cinema Club kadar etkileyici değildi.

Aradan geçen üç yılın ardından yayınlanan European Soul, ilk albüm öncesindeki beklentilerimizden bağımsız olarak karşımıza çıktı. Here We Are’daki elektronik altyapıların çok daha ön planda olduğunu ilk şarkısından belli eden albüm, indie dance tanımının net bir karşılığı sayılabilir. Büyük hitler içermese de en azından “Eğlenceli bir kayıt” denmeyi hak ediyor. Peki bu tanım, Citizens!’ın ilk albümde başaramadığını European Soul’da başarabildiğini söyleyebilmemiz için yeterli mi? Çok net konuşalım: Değil!

Deluxe Edition’da 15 şarkı içeren albüm, daha evvelden single formatında dinleme şansını yakaladığımız Lighten Up’la açılıyor. Frontman Tom Burke’ün ses rengi, indie dance janrı için hayli uygun. Ama grubun 2011’deki nu-disco/house istilasından ilham almış sound’u, maalesef pek etkileyici değil. Atanamamış Pet Shop Boys izlenimi veren Waiting for Your Lover, yaz mevsiminde fonda çalmaya aday güzel bir synth pop denemesi.

İlhamını 80’ler synth pop’undan alan You’re My Kind of Girl, Tom Burke’un ses yelpazesinin genişliğini gösteren neo-soul denemesi Only Mine, ilk albüm sound’unu anımatan şeker gitar riff’leriyle bezeli/indie pop aromalı Brick Wall ve akılda kalıcı vokal melodileriyle I Remember gibi şarkılar, European Soul’un ana hatlarını oluşturuyor.

Albümün en büyük sıkıntısı, neredeyse 15 şarkı boyunca aynı şarkıyı dinliyormuş hissi verecek kadar kısır ilerlemesi. Evet, Citizens! ilk albümdeki elektronik altyapıyı zincirlerini kırarak serbest bırakmayı başarmış. Ama European Soul’un kalıcı olarak iz bıraktığı herhangi bir an maalesef bulunmuyor. En büyük başarısı indie dance partilerinde fonda çalmak olabilecek albüm, hızlı tüketilmeyi hak eden yapısıyla kısa zaman içinde unutulmaya mahkum gibi görünüyor…