BİLİMSEL OLARAK ONAYLANDI: MANTAR UFUK AÇIYOR

BİLİMSEL OLARAK ONAYLANDI: MANTAR UFUK AÇIYOR


Rüyalarda Buluşalim


Sihirli mantarlar; İlk Çağ’da mağaralarda yaşayan ilkel insanlardan kalma bir alışkanlık mıdır bilemeyiz ama günümüzde hala insanlığın en sevdiği kafa yapıcı maddelerden bir tanesi olma özelliğini koruyor.

 

 

Bir mantarın insanı nasıl duygusal değişimlere ittiğini merak eden yetkili abiler, sihirli mantarların insan beynini nasıl etkilediğini keşfettiler. Konu üzerine detaylı bir araştırma yapan bilim insanlarının edindikleri sonuca göre; rüya gören bir insanın beyin işleyişi, mantar yendiğinde de benzer özelliklerle karşımıza çıkıyor. Human Brain Mapping adlı dergide yayınlanan çalışmada; mantar yendiğinde yaşanan triplerin rüyaya yakın bir deneyim olduğu açıklandı. İçinde psilosibin bulunan mantarlar, beynin kilit alanlardaki aktivitesini azaltarak çalışıyormuş. Beynin devre dışı kalan bölgelerinden dolayı garip bir kafa yaşatan mantarlar böylelikle kendilerini afiyetle yiyenleri çıkarttığı psychedelic gezilerde VHS görüntü kalitesiyle rüyalar gösteriyormuş. Hayal edilen şeyleri rüya kıvamında görüntülerle bizlere gösteren beynimiz de halüsinasyon adlı oyuna yelken açıyor.

 

 

Beynin belli bölgelerinde oksijenlenme ve kan akımında azalma sağlayan mantarlar; alışılmadık bedensel duyumlara ve halüsinasyonlara neden oluyor.

 

Rüyada mantar yemek; zorluk çekmeden kazanılan ganimete, aşk hayatının yolunda olduğuna, güzel işler yapacağına, aydınlık günlere işarettir bu arada.