roy andersson’ın ödüllü son filmi “about endlessness”ın fragmanı yayında

roy andersson’ın ödüllü son filmi “about endlessness”ın fragmanı yayında


yine yapmış yapacağını


A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence” dahil olmak üzere ustaca hazırlanmış birçok filmiyle adından başarıyla söz ettiren Roy Andersson’ın bir sonraki ödüllü işi “About Endlessness”a fragmanıyla küçük bir bakış atıyoruz.

İlk kez yaklaşık iki yıl önce Venedik Film Festivali’nde izleyicisiyle buluşan About Endlessness, hemen ardından Andersson’a En İyi Yönetmen dalında ödül getirdi. Kendine özgü bir tarzının olduğu açıkça belli olan yönetmenin, About Endlessness’ın fragmanına baktığımızda da bunu sürdürdüğünü görebiliyoruz. Fragmandaki görsellerin bağlamıyla ilgili bir şeyler anlatmak çok zorken, söylenebilecek en doğru şey Andersson’ın bir kez daha muhteşem bir sanat eseri yarattığı.

“Tüm güzelliği ve acımasızlıklarıyla insan hayatının yansıması” olarak bahsedilen About Endlessness’ın fragmanının her bir karesi ayrı bir resim tablosunu andırıyor. Her sahnede renkler, oyuncular, ürün tasarımları ve sergilenen diğer her şey özenle inşa edilmişe benziyor. Yani aslında tam olarak her şey beklediğimiz bir Andersson filmi mükemmelliğinde.

Kadrosunda Martin Serner, Jessica Louthander, Tatiana Delaunay, Anders Hellström, Jan-Eje Ferling, Bengt Bergius ve Thore Flygel’i gördüğümüz filmi, Andersson yazdı ve yönetti. Ki zaten fragmanı gördüğünüzde -eğer önceki çalışmalarına aşinaysanız-, kameranın arkasındaki ismin kim olduğuna dair en ufak bir şüpheniz olmuyor.

Film ise şu şekilde tasvir ediliyor; “Bir savaşın çevresinde bizi anlatımıyla skeçten skeçe nazikçe yönlendiren Şehrazad’ın rehberliğinde bir rüyada dolaşıyoruz.  Önemsiz anlar da tarihsel olaylarla aynı önemi taşıyor; savaşın yok ettiği Köln’de süzülen bir çift, doğum günü partisine giden yolda kızının ayakkabını bağlamak için yağmurda duran bir baba, kafenin dışında dans eden genç kızlar ve esir kampına doğru yürüyen mağlup bir ordu. Aynı anda hem bir övgü hem de bir ağıt olan About Endlessness, varoluşun savunmasızlığının sonsuz bir hikayesini sunuyor.”

30 Nisan’da seçili sinemalarda gösterime girecek “About Endlessness”ın bu kadar överek anlattığımız etkileyici fragmanını aşağıya bırakıyoruz.