son nirvana şahanesi in utero’nun 30 yaşına özel yapay zeka dokunuşu gelebilir

son nirvana şahanesi in utero’nun 30 yaşına özel yapay zeka dokunuşu gelebilir


beraber yaşlandık


Hepimizde benzer hisler bırakan ve bizlerle beraber usul usul yaşlanan Nirvana albümü In Utero, 30 yaşına girdi. Grubun basçısı Krist Novoselic, Nirvana’nın bize veda ettiği son stüdyo albümünün bu yıldönümünde özel bir şey planladı. Yapay zekadan da yardım alarak In Utero dahil yarım kalmış Nirvana demo’larını tamamlamaya ve restore etmeye çalışacak. 

30 yıl önce dün (21 Eylül) yayınlanan grunge ikonlarının üçüncü albümü, Kurt Cobain‘in sadece yedi ay sonra intihar etmesiyle son albümleri olacaktı. Steve Albini‘nin yapımcılığını üstlendiği ve “Heart-Shaped Box”, “All Apologies” ve “Rape Me” single’larını içeren albüm, selefi Nevermind‘ın olağanüstü başarısına karşı acımasız ve tavizsiz bir yanıt olarak son derece etkili oldu. Krist Novoselic, NME röportajında şunları söyledi:

 

“In Utero, dinlediğinizde bir yerlere gidiyor. Karanlık, güzel ve aradaki tüm noktaları tanımlıyor. Acı tatlı. Yaklaşık bir haftada kaydettik ve şarkıların birkaçı tek seferde kaydedildi. İyi prova yapmıştık ve birlikte çalmayı seviyorduk. Grup olarak tutkalımız buydu. Canlı çaldık ve canlı olarak kaydettik. Enstrümanları olan üç kişi bir araya geldiğinde neler olabileceği inanılmaz. Hayal gücünü yakalayacak şekilde çok fazla ses çıkarabilirsiniz. Müziğin güzelliği de bu: insanları içeri davet ediyorsunuz. Albüm güzel olabilir ama aynı zamanda karanlık da olabilir. Bu albüme geri döndüğümde, bir grup olarak insanlığımızı hatırladım. “

Ölüm sonrası yayınlanan albüm ve şarkılara alışkınız. Yapay zeka, her şeyi yapabiliyor gibi görünse de bizce ruhsuz gibi. Krist Novoselic tek başına bu ruhu yansıtabilir ve albümü daha da özel bir noktaya çekebilirse film gibi bir hikaye yaratabilir.