black mirror’ın yaratıcısı yapay zekadan korkmuyor

black mirror’ın yaratıcısı yapay zekadan korkmuyor


sıkıcı bulmuş


Yapay zeka kusurlarını o kadar hızlı örtüp kendini geliştirmeye devam etti ki, “yapay zeka işlerimizi elimizden alacak” endişesi bir dedikoduymuşçasına geçip gitti. O sırada, gerçekten de yapay zekanın işsiz bıraktığı insanlar var. Hem de azımsanmayacak sayıda, fakat dolaylı yoldan gerçekleştiği için gün yüzüne pek çıkmıyor. Netflix’in ilk yıllarında, elindeki en kuvvetli işlerden olan distopya dizisi Black Mirror’ın yaratıcısı ise endişe etmiyor.

SXSW Sydney’de konuşan Charlie Brooker, ChatGPT‘nin daha iyi bir korku senaryosu üretip üretemeyeceğini görmeye çalıştığını söyledi. Ancak Brooker, insanlığa yardım etmek için tasarlanan bir bilgisayarın onu yok ettiği kendi Black Mirror anını yaşamıyordu. Bunun yerine, yapay zekanın yaratıcı görevlerde o kadar da iyi olmadığını keşfetti.

“ChatGPT’ye ‘Git bana bir Black Mirror hikayesinin taslağını ver’ dedim. İlk birkaç cümlede, soğuk bir korku hissediyorsunuz. Devam ettikçe, ‘Oh, bu çok sıkıcı’ diyorsunuz. Bir saniye önce korkuyordum; şimdi sıkıldım çünkü bu çok türevsel.”

Brooker, yapay zekanın çalışma prensibinin farkına varmış. İnternette üretilmiş tüm bilgi ve içeriği kendi potasında erittiğinin, teknik olarak intihal yaptığını, yaratıcılığının henüz yeterli olmadığını anlamış.

“Bu sadece bir şeyi taklit ediyor. Muhtemelen Wikipedia’dan ve insanların yazdığı diğer şeylerden her Black Mirror bölümünün tüm tanımlarını topluyor ve bunları bana kusuyor. Olması mümkün olmayan bir şeymiş gibi davranıyor.”

Brooker, yaratıcı insanlara “messy people” diyor ve bu dağınık kimselerin taklit edilemeyeceğinden emin. Yapay zekanın tam da bu yüzden yaratıcı insanları işinden edemeyeceğini düşünüyor.

O sırada dizinin yapımcısı olan şirket bu teknolojiye büyük yatırımlar yapıyor. Yaz boyunca, yazarların grevi şiddetlenirken ve SAG grevi başlarken, Netflix altı haneli geliri olan bir AI Ürün yöneticiliği için iş ilanı vermişti. Yapay zeka en büyük savaşını içlerinden sanat geçen, dağınık ve hali hazırda kendi hayatıyla baş etmeye çalışan yaratıcı insanlarla verecek. Sadece henüz başlamadı.