tarantino’nun erken emekliliği hakkında farklı yönetmenlerin görüşleri

tarantino’nun erken emekliliği hakkında farklı yönetmenlerin görüşleri


scorsese, nolan ve pta tarz meselesi diyor


Quentin Tarantino’nun onuncu ve son filmi “The Movie Critic” ile emekliye ayrılacağı bir süredir hepimizin malumu. Çünkü yönetmen, arkasında güçlü ve sıkı bir şekilde derlenmiş bir filmografi bırakmak istediğini söylüyor. Killers of the Flower Moon’un tanıtımı için Associated Press’e verdiği son röportajda Martin Scorsese’den Quentin Tarantino’nun uzun metrajlı film yönetmenliğinden emekliye ayrılması konusunda görüş bildirmesi istendi. Scorsese, Tarantino’nun emekliliği konusu açıldığında “Bilmiyorum” dedi. AP muhabiri Scorsese’ye Tarantino’dan farklı bir yapıya sahip olup olmadığını sorduğunda ise Scorsese “Öyleyim” yanıtını verdi.

Scorsese’nin 80 yaşında durmadan film üretmesine bakılırsa gerçekten de farklı tipte sanatçılardan bahsediyoruz.

“O bir yazar” diye açıkladı Scorsese. “Bu farklı bir şey. Ben hikayelerle geliyorum. Diğer insanlar aracılığıyla hikayelere ilgi duyuyorum. Hepsi farklı araçlar, farklı yollar. Bu yüzden bunun farklı bir süreç olduğunu düşünüyorum… Yazarlara saygı duyuyorum ve keşke ben de yapabilseydim diyorum. Keşke bir odada olsaydım ve bu romanları yaratabilseydim, filmleri değil, romanları.”

“Hâlâ her şeyi merak ediyorum. Olaylardan biri de bu. Eğer bir şeyi merak ediyorsam, bir yolunu bulacağımı düşünüyorum. Quentin Tarantino ya da kendi dünyalarında film yaratabilen diğerleri adına konuşamam.”

Christopher Nolan‘a kısa süre önce Tarantino’nun mu yoksa Scorsese’nin mi kariyer yolunu seçeceği sorulduğunda, Oppie yönetmeni şu yanıtı verdi:

“Gerçek şu ki, her iki bakış açısını da anlıyorum. Sinemada hikaye anlatmak bağımlılık yapıyor. Çok zor bir iş ama çok da eğlenceli. Yapmak için güdülendiğiniz bir şey ve bu yüzden gönüllü olarak bırakmayı hayal etmek biraz zor. Ama şunu da anlıyorum… Quentin her zaman şunu söylemiştir: ‘Yönetmen eğer en parlak dönemini yaşayamıyorsa, artık üretmemesi daha iyi.’ Bu çok pürist bir bakış açısı. Bu, sinema tarihine değer verdiği belli olan bir sinefilin bakış açısı.”

Bir de konu hakkında Paul Thomas Anderson‘ın düşüncelerini inceleyelim. 2018’de konuşmuştu:

“Quentin’in 10 film yapacağım ve sonra bırakacağım’ demeyi sevdiğini biliyorum. Ama ben bunu asla yapamam. Bunu nasıl söyleyebildiğini ya da bunu söylerken kendini nasıl ciddiye alabildiğini bilmiyorum. Yapabildiğim sürece yapmak istediğim şey bu. Yapabildiğim sürece de yapacağım.”

Her yönetmen erken emeklilik konusunda farklı düşünüyor. Bildiğimiz bir şey varsa o da ömrümüz yettiği sürece sinemaya değer veren yönetmenlerin filmlerini izleyeceğiz. Film izlemek ve onlara değer vermek zamansız bir tutku.