tokyo film festivalinden notlar: ideal plato olabilmek için bir ülke ne yapmalı?

tokyo film festivalinden notlar: ideal plato olabilmek için bir ülke ne yapmalı?


darısı başımıza


Oscar küreselleşmek için Uzak Doğu sinemasını baz alırken, Uzak Doğu sineması kendi içinde tuhaf kurallar ve düzenleme eksiklikleriyle boğuşuyor. Tokyo Film Festivali, uluslararası genişlemeye odaklanarak gerçekleşirken, bu yıl festivalin endüstri programı kapsamında düzenlenen seminer, ülkenin uluslararası yapımcılar için nasıl daha cazip bir yapım ortamı haline getirilebileceğine odaklandı. Japonya’nın en ünlü film yapım şirketlerinden Toho Tombo’nun yapımcısı Georgina Pope, Japonya’da işleyen film sektörünün aksayan kısımlarından bahsetti. Pope’a göre en önemli sorunlardan biri, ülkede resmi bir çekim izni sisteminin bulunmaması.

 

“Çoğu yönetmen Shibuya ve Shinjuku‘da çekim yapmak istiyor. Ancak, bu bölgelerde çekim yapmak için iş botlarımı giydiğim günlerde kendimi bir suçlu gibi hissediyorum. Doğru düzgün bir mekan izin sistemi yok. Her şey koşturarak gerçekleşiyor. Dua edin de başka bir yere gitmeniz istenmesin. Ayrıca özellikle büyük ekipler için çok riskli. Kulağa heyecan verici gelmesi için gerilla kelimesini çok kullanıyorum ve bazı bölgelerde çekim yapmanın gerçekten zor olduğunu söyleyebiliyorum. Şehrin bazı bölgelerindeki insanlar, film ekiplerini gerçekten sevmiyor. Merkezi bir sistem uzun vadede sektöre gerçekten yardımcı olacaktır.”

 

Pope, konuşmasının devamında Eylül ayında başlatılan film ve TV prodüksiyonu vergi teşvikini değerlendirdi. Teşvik programı Japonya Görsel Endüstri Tanıtım Organizasyonu (VIPO) ve Japonya Film Komisyonu tarafından organize edildi. Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın (METI) yetkisi altında olan program, 1 milyar Japon Yeni (6.8 milyon dolar) üst limitle, uluslararası yapımlar için uygun Japon harcamalarının yarısına kadar fon sağlıyor. 

Pope, kısa süre önce “yüksek profilli bir showrunner”, yapımcılar ve stüdyo yöneticileriyle birlikte çıktığı bir mekan keşif gezisini detaylandırdı. Pope, dizi sorumlusunun Japonya’da çekim yapmaya hevesli olduğunu ve mekanların dizinin yaratıcı vizyonuna uygun olduğunu söyledi. Ancak gezi sırasında bir gün, dizi sorumlusu ve yapımcıları aniden Japonya’dan caydılar.

 

“Taylandlı bir yapım şirketi, Tayland hükümetinin film teşvik sistemini yenilediğini ve iyileştirdiğini bildiriyordu. Yüzde 30’luk bir indirim. Projeleri için bu sadece 4,4 milyon dolar anlamına geliyordu. O zamanlar Japonya’da hiçbir teşvik uygulamamız yoktu. Somut bir yanıt veremedim. Tek duyabildiğim 35 milyon dolarlık bir projenin pencereden uçup gitme sesiydi.”

 

Pope’un açılış konuşmasının ardından Deadline, söz konusu showrunner’ın Mike White olduğunu ve keşif gezisinin Emmy ödüllü HBO dizisi The White Lotus‘un üçüncü sezonu için yapıldığını doğruladı. Oturumun ilerleyen bölümlerinde Japonya Film Komisyonu’ndan Ruriko Sekine, Tom Cruise’un casusluk serisinin altıncı bölümü Mission Impossible Fallout ve Martin Scorsese’nin dini epik filmi Silence’ın da yukarıda özetlenen sorunlar nedeniyle komşu ülkelerde çekim yapmak üzere Japonya’dan ayrıldığını vurguladı.

 

Seminer sırasında konuşmacılar, yeni yeteneklerin geliştirilmesi ve sektör genelinde prodüksiyon uygulamalarının profesyonelleştirilmesi için ülkenin sinema eğitimini yeniden yapılandırma ve önceliklendirme ihtiyacını tartıştılar. Özeleştiri dolu bu seminerin darısı ülkemizin başına.