luca guadagnino’nun scarface’i başka bahara

luca guadagnino’nun scarface’i başka bahara


bize bir scarface borcunuz var


Luca Guadagnino, Scarface’i “şok edici” bir şekilde yeniden yorumlayacağını ilk kez 2020’de duyurmuş ve projeyi zamansız olarak nitelendirmişti. Hatta senaryoyu Ethan ve Joel Coen ile yazacaklardı. Geçtiğimiz sene yayınlanan filmi Bones and All, yamyamlar dünyasındaki ilginç bir aşk filmi olarak yönetmenin kataloğunda yer alınca Scarface’i nasıl yorumlayacağı hakkında heyecanımız artmıştı. Yalan olduk. Luca, The Hindu’ya yaptığı açıklamada, ikonik gangster filminin yeniden yorumlanmasını yönetmeyeceğini doğruladı. 

 

Howard Hawks‘ın Armitage Trail romanından uyarladığı 1932 tarihli orijinal “Scarface”, daha sonra 1983 yılında yönetmen Brian De Palma tarafından Oliver Stone’un senaryosu kullanılarak, Al Pacino‘nun Kübalı gangster Tony Montana’yı canlandırmasıyla yeniden çekilmiş, suratı kokainli Al Pacino ile ikonikleşmişti. 

 

“The Eyes, Chico. They never lie.”

 

Joel Coen ve Ethan Coen, 2020’de Los Angeles’ta geçen bir senaryo kaleme alacaklardı; Coenler, Gareth Dunnet-Alcocer, Jonathan Herman ve Paul Attanasio’nun daha önceki taslakları üzerinde çalışıyorlardı. Coen kardeşlerin Guadagnino’suz projeye hâlâ bağlı olup olmadıkları belli değil.

 

On yıllar boyunca David Ayer, David Yates, Pablo Larraín ve Antoine Fuqua gibi yönetmenler “Scarface” yeniden çevrimiyle ilgilendiler. Luca Guadagnino, Suspiria filmini de yeniden ele aldığından dolayı kendisinin bu tarz bir yönetmenlikle anılmasını istemedi. 

 

“İşin aslı şu ki, sinema varoluşu boyunca kendini yineliyor.  Bu, her zaman belirli hikayelerin zamanımız hakkında ne söylediğine bakmakla ilgili. Howard Hawks’ın ilk Scarface’i tamamen içki yasağı dönemiyle ilgiliydi. Elli yıl sonra Oliver Stone ve Brian De Palma, Hawks’ın filminden çok farklı olan kendi versiyonlarını yaptılar. Her ikisi de iki harika heykel parçası olarak rafta durabilir.”

 

“Gerçek şu ki Tony Montana karakteriyle ilgileniyorum. O Amerikan rüyasının bir semptomu. Bence bu filmler kendi dönemleri için yapılmıştır. Bu filmlerle ilgili önemli olan şey, De Palma’nınki gibi gösterişli ve direkt olmaları değil. Önemli olan Tony Montana’nın arketipik bir karakter olduğunu bilmektir.”

 

Yönetmen son olarak başrollerini Zendaya, Josh O’Connor ve Mike Faist‘ın paylaştığı tenis aşk üçgeni draması Challengers’ı yönetti. Filmin gösterimi, SAG-AFTRA grevi nedeniyle Nisan 2024’e ertelendi.