nerede o eski süper kahraman filmleri? christopher nolan, “watchmen” övüyor

nerede o eski süper kahraman filmleri? christopher nolan, “watchmen” övüyor


dizi bu kadar konuşulmadı


2000’lerin herhangi bir evrene, ortak gidişata sahip olmayan, “standalone” süper kahraman filmlerinin bugün çıkanlara kıyasla daha iyi olduğuna hemfikiriz. Peki 2000’lerin süper kahraman filmleri kendi içerisinde kapışsaydı? Christopher Nolan, Zack Snyder‘ın Watchmen’inin “zamanının ötesinde” olduğunu söyledi. 

 

Mevzu iyi süper kahraman filmleri olduğunda, Snyder ve Nolan birbirine zıt kutuplar gibi görünüyor. Fakat ikili, hem iyi bir dost hem de birbirlerinin işlerinden besleniyor. Christopher Nolan’ın Batman üçlemesi Snyderverse’e sebep olan etkenlerden biri. 

 

Zack Snyder hakkındaki yeni The Hollywood Reporter profilinde, Christopher Nolan’ın “Watchmen”e olan sevgisinden bahsettiği bir bölüm var. Hayır, çizgi roman veya Emmy ödüllü HBO dizisi değil, keskin kontrastı ve sekansları aklımıza kazınan Snyder’ın 2009 çıkış tarihli filmi. 

 

“Her zaman ‘Watchmen’in zamanının ötesinde olduğuna inandım,” diyor Nolan. “Zekice altüst edilen süper kahraman takımı fikri henüz filmlerde yer almıyordu. ‘Avengers‘ sonrası gösterime girdiğini görmek büyüleyici olurdu.”

 

Eser hakkında bilgi sahibi olmayanlar için Watchmen, bilinmeyen bir katilin elinde teker teker öldürülen bir grup emekli kahramanı takip eden aynı adlı çizgi roman serisine dayanıyor. Seri, klasik süper kahraman mitlerinin bir yapıbozumudur ve süper kahraman hikaye anlatımının daha yetişkin bir formunun ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur. 

 

2009 senesinde, efekt uzmanları henüz işini severek yaparken, bir ton ünlü oyuncu dahil edilmeden kendi halinde çekilen Warner Bros. ve Paramount Pictures’un Watchmen filmi, klasikleşmiş çizgi romanı neredeyse birebir takip ediyordu. Zack Snyder, yapması gerekeni yapmış, kendi tatlı dokunuşlarıyla filmi finalize ederek takdir toplamıştı. 2019’da yayınlanan HBO yapımı Watchmen Emmy almış olsa da, bu “underrated” film kadar konuşulmadı.