the aviator filmi, nolan’ın yıkılan hayallerinin üstüne inşa edildi

the aviator filmi, nolan’ın yıkılan hayallerinin üstüne inşa edildi


adam filmi izlememiş bir de


The Aviator filminin dramasıyla geldik. Christopher Nolan, Martin Scorsese‘nin The Aviator’ını izlemeyi sürekli reddediyormuş. , The Avi  ator’ın başrol oyuncusu Leonardo DiCaprio ile Inception’da çalışan Nolan, Variety’ye verdiği demeçte Scorsese’nin 2004 yapımı dönem filmini hiç izlemediğini itiraf ettiğini söyledi. “The Aviator”, Nolan’ın 20 yıla yakın bir süredir ortak olduğu Warner Bros. tarafından piyasaya sürülmüştü.

 

Warner Bros. için ilk büyük stüdyo filmi olan 2002 yapımı Insomnia‘yı çektikten sonra Nolan, milyarder ve de havacılık tutkunu Howard Hughes hakkında, adamın hayatı boyunca obsesif kompulsif bozuklukla mücadelesine odaklanan bir biyografik film yazmaya başladı. Rolü Jim Carrey oynayacaktı ve Nolan 2007’de The Daily Beast’e verdiği bir röportajda biyografik filmin senaryosunu şimdiye kadar yazdığı en iyi şey olarak nitelendirdi.  

 

Ancak aynı dönemde Martin Scorsese de Hughes hakkında bir biyografi filmi hazırlıyordu ve Leonardo DiCaprio’nun başrolde olduğu “The Aviator” adlı versiyonu, geliştirme sürecinde Nolan’ınkinden daha ileriye gitti ve yönetmenin projeyi bırakmasına neden oldu. “The Aviator” 2004 yılında gösterime girerken, Nolan’ın bir sonraki projesi “Batman Begins” ertesi yıl gösterime girdi.

 

Nolan, Temmuz 2023’te The New York Times’a verdiği demeçte projeyle ilgili olarak “Onca emek verdiğim bir şeyi yapamamak çok duygusaldı” dedi. Bu duygusal yükten dolayı hiçbir zaman Scorsese’nin filmini izlememiş. 

 

Ayrıca usta yönetmen, “biopic” terimini eleştirdi. “Oppenheimer” atom bombasının icadına öncülük eden J. Robert Oppenheimer’ın gerçek hikayesini anlatırken, New York Şehir Üniversitesi’nde düzenlenen bir panelde “biyografik” tür etiketini küçümsediğini dile getirdi.

 

“Biyografi, dramatik bir şekilde kaydedilmeyen bir film için geçerli olan bir şeydir. Laurence of Arabia hakkında biyografik bir film olarak konuşamazsınız. Yurttaş Kane’den de biyografi olarak bahsetmezsiniz. Bu bir macera filmi. Birinin hayatı hakkında bir film. Biyografik film kavramının bir tür olarak sizi tamamen başarısızlığa uğrattığı yer burası. Yararlı bir tür değil. Ben faydalı türlerde çalışmayı seviyorum.”