warner bros ve paramount şirketleri birleşme yolunda

warner bros ve paramount şirketleri birleşme yolunda


disney ve netflix'e daha güçlü rakip


Warner Bros Discovery CEO’su David Zaslav Salı günü New York’ta Paramount Global CEO’su Bob Bakish ile olası bir birleşmeyi görüşmek üzere bir araya geldi. Birleşme, muhtemelen sektörde daha fazla konsolidasyonu tetikleyecek bir haber ve eğlence devi yaratacak.

 

Zaslav ayrıca Paramount’ın ana şirketinin sahibi olan Shari Redstone ile de bir anlaşma yolunda. WBD’nin piyasa değeri Çarşamba günü itibariyle 29 milyar dolar civarındayken, Paramount’ınki 10 milyar doların biraz üzerinde, bu nedenle, herhangi bir birleşme eşitliklerden oluşmayacaktır.

 

Kaynakların birkaç saat sürdüğünü söylediği Zaslav ve Bakish arasındaki toplantı Paramount’un Times Square’deki merkezinde gerçekleşti. İkili, şirketlerinin birbirlerini tamamlayabileceği yolları tartıştı. Örneğin, her şirketin ana yayın hizmeti olan Paramount+ ve Max, birleşerek Netflix ve Disney+‘a daha iyi rakip olabilir.

 

WBD’nin Paramount Global’i mi yoksa ana şirketi National Amusements Inc. (NAI)’yi mi satın alacağı belli değil, ancak duruma aşina bir kaynak her iki seçeneğin de masada olduğunu söylüyor.

 

WBD, uluslararası dağıtımda Paramount’un franchise’larını güçlendirmek için kullanabilirken, Paramount’un çocuklara yönelik içeriklerinde elinin güçlü olması WBD’nin uzun vadeli yayıncılık hedefleri için gerekli olabilir.

 

Anlaşmaya en fazla ihtiyacı olan taraf ise, Paramount. Şirket stratejik bir ortak ya da alıcı bulma konusunda büyük bir baskı altında, zira dağ gibi bir borç yüküyle karşı karşıya.

 

Görüşmelere şahit olan bir kaynak, düşünülen stratejinin Zaslav’ın önceki birleşmeler için hazırladığı planı yansıttığını söylüyor. Zaslav, 2018’de Scripps ve 2022’de WarnerMedia ile birleşirken, çekirdek stratejik ekibini yerinde tutarken, satın aldığı şirketlerden yeni yaratıcı yetenek liderlerini de elinde tutmaya devam etmişti. 

 

Yöneticiler, anlaşmanın yasal onay alacağından emin. 

 

Zaslav geçen ay yatırımcılara yaptığı açıklamada şirketin maliyet düşürücü önlemleri ve borç azaltımı sayesinde “büyüme fırsatlarına daha fazla sermaye ayırabilecek” bir konuma geldiğini söyledi.

 

Sonuç Olarak

 

WBD ve Paramount arasındaki görüşmeler henüz erken ve nihayetinde bir anlaşmayla sonuçlanmayabilir. Ancak Disney ve diğer büyük balıkların hızla tekelleşmesiyle beraber iki şirketin de üzerindeki artan baskı göz önüne alındığında, her iki şirket de uzun süre kenarda kalamaz gibi.