netflix, the queen’s gambit yönetmeni scott frank’in neden üstünü çizdi?

netflix, the queen’s gambit yönetmeni scott frank’in neden üstünü çizdi?


satranç severleri üzecek haber


Bazı auteur’ler kadar tanınmasa da, yazar/yönetmen Scott Frank Hollywood‘un en saygın yazar ve sinemacılarından biri. New Yorker‘da yayınlanan yeni bir profil, yıllar boyunca Frank’e teklif götüren ve teklif veren Steven Soderbergh ve Tony Gilroy gibi dostları ve hayranlarından tonlarca alıntıyla Frank’in itibarını bir bağlama oturtuyor.

 

Gilroy gibi Frank de Hollywood’un en üretken senaryo doktorlarından biri ve profilde haftalık 300.000 dolar ücret aldığı belirtiliyor. “Saving Private Ryan“, “Night at the Museum“, “The Ring“, “Gravity” ve X-Men filmlerinin birçoğu da dahil olmak üzere yaklaşık 60 filme senaryo doktoru olarak imza atmış.

 

Frank, yazarlık konusunda da tanınmış biriydi. Yine de Hollywood’un onu bir yönetmen olarak ciddiye alması birkaç yıl aldı. Bu durum nihayet iki Netflix dizisiyle değişti: eleştirmenlerce beğenilen Western “Godless” ve elbette Anya-Taylor-Joy’u bir yıldıza dönüştüren, bir ton Emmy kazanan “The Queen’s Gambit“in küresel başarısı.

 

 

Ancak profile göre, Netflix’in tüm bu başarısının ardından, yayıncının Frank’in sonraki üç projesini pas geçtiğini öğrenmek de inanılmaz. Hatta bunlardan biri yine Anya Taylor-Hoy’un başrolde olduğu bir projeydi.

 

Bunlardan biri Vladimir Nabokov’un 1938 tarihli romanı “Laughter in the Dark“ın uyarlamasıydı. Frank senaryoyu romancı ve senarist Megan Abbott ile birlikte yazıyor. Konu zor; genellikle “Lolita”nın öncüsü olarak tanımlanan roman, on yedi yaşında bir kıza aşık olan orta yaşlı bir sanat eleştirmeninin hikayesini anlatıyor. Frank bunu bir kara film olarak yapmak istedi. Scott ise kadın bakış açısının ön plana çıkarılmasını istedi. Eğer film çekilebilirse, Anya Taylor-Joy’un femme fatale’i canlandırması planlanıyordu.

 

Belki bir gün çekilir ama belki de “Lolita” Netflix için fazla müstehcen bulunmuş. Diğer iki projenin akıbeti bilinmiyor ama bu anekdot, Netflix’in bir zamanlar auteur’lere şeker gibi proje dağıttığı günlerdeki kadar yeşil ışık sevdalısı olmadığını gösterebilir.

 

Frank’in bilinen bir sonraki projesi, Clive Owen’ın başrolünü oynadığı “Monsieur Spade” ve Ocak ayında AMC‘de yayınlanmaya başlayacak.