the sopranos yaratıcısı kaliteli televizyonun ölümünden bahsediyor

the sopranos yaratıcısı kaliteli televizyonun ölümünden bahsediyor


efsanevi dizi 25. yılını kutluyor


The Sopranos‘un yaratıcısı televizyonun güncel durumunu, riskten kaçınan yöneticileri ve dikkati dağılmış izleyicileri eleştirerek “kaliteli televizyonun ölümü” olarak tanımladı. 

 

New Jersey mafyasını konu alan HBO dizisini yazan ve televizyonun altın çağını başlatan David Chase, o dönemin artık sona erdiğini söyledi.

 

78 yaşındaki Chase, daha da ileri giderek kendisine yapımlarını “aptallaştırmasının” söylendiğini ve “izleyicinin odaklanmasını gerektiren” televizyon yapmaması konusunda uyarıldığını söyledi.

 

The Sopranos’un ilk yayınlanmasından 25 yıl sonra Times‘a konuşan Chase, 

 

“25 yıllık bir kesinti. Açık konuşmak gerekirse, sadece Sopranos’tan değil, kendilerini giderek daha fazla kötü hissettiğim diğer pek çok son derece yetenekli insandan bahsediyorum.”

 

“Bu 25. yıldönümü, dolayısıyla elbette bir kutlama. Ama belki de olaya böyle bakmamalıyız. Belki de buna bir cenaze töreni gibi bakmalıyız.”

 

The Wire, Breaking Bad ve Mad Men gibi The Sopranos’la aynı kalitede olan dizi türlerinin artık yapılmayacağına inanıyor.

 

Times’a genç senarist Hannah Fidell ile birlikte yapmaya çalıştığı, tanık korumaya zorlanan üst düzey bir seks işçisini konu alan bir diziden bahsetti. Şu anda üçüncü taslakları ve beşinci toplantıları üzerinde çalışıyorlar ve kendilerine “talihsiz gerçek” olarak yazdığı dizinin çok karmaşık olduğu söylenmiş. “Tüm bunlar gerçekten kimin için?” dedi. “Sanırım hissedarlar için?

 

Bir izleyicinin tüm dikkatini çekmenin her zamankinden daha zor olduğunu söyledi. 

 

“İnsan ırkı ilerledikçe, multi-tasking’e daha fazla ilgi duyuyoruz. Telefonunuz sadece bir sebep ama kim gerçekten odaklanıyor ki? Anneniz ölüyor olabilir ve siz hastane yatağının yanında telefonlara bakıyor olabilirsiniz.”

 

“Kafamız karışmış gibi görünüyor ve izleyiciler akıllarını bir şeylere veremiyor, bu yüzden çok fazla anlam ifade eden, dikkatimizi çeken ve izleyicinin odaklanmasını gerektiren hiçbir şey yapamıyoruz. Yayın yöneticilerine bakarsanız durum daha da kötüye gidiyor. Eskiden olduğumuz yere geri dönüyoruz.”

 

Chase, The Sopranos’un HBO tarafından sipariş edildiği ve Fox da dahil olmak üzere pek çok kanal tarafından geri çevrildiği 1990’ların sonundaki ortamı anımsıyor.

 

“O zamanlar kanallar sanatsal bir çukurun içindeydi. Bir bok çukuru. Süreç iğrençti. Toplantılarda bu insanlar her zaman bir bölümü yapmaya değer kılan tek şeyin çıkarılmasını isterlerdi. İstifa etmeliydim,” diyor.

 

Neyse ki istifa etmedi ve bize the Sopranos’u armağan eden ekipte yer aldı.