cannes direktörü david fincher’ın yeni filmlerini dışlıyor

cannes direktörü david fincher’ın yeni filmlerini dışlıyor


netflix bu adamı bozdu, diyor


Bir Netflix filminin Cannes’da gösterilmesi için çeşitli kurallar var. Aslında David Fincher‘ın The Killer’ı, Cannes’ın Fransa’da çekilme talebini karşılıyordu. Fakat yine de mümkün olmazdı çünkü Fransız yasalarına göre, sinemada gösterime giren bir film bir yıldan fazla bir süre boyunca yayın hizmetinde yayınlanamaz. Cannes’a göre bu vahşi bir kural, ancak sinema deneyimini korumaya yardımcı olmak için konulduğu iddia ediliyor. 

 

Tahmin edebileceğiniz gibi, bu durum nedeniyle Netflix ve Cannes Film Festivali pek anlaşamıyor. (Öte yandan Venedik, Netflix’i seviyor, bu da yıllık programından belli oluyor). İşi bir adım daha ileri götüren Cannes direktörü Thierry Fremaux, David Fincher gibi yönetmenlerin artık yayın servisleri için film yaptıklarından Cannes seviyesinde işler yapmadıklarını söylüyor. Ve bu iddialı bir açıklama. 

 

Goteborg Film Festivali’nde (Deadline aracılığıyla) konuşan Thierry Fremaux, Cannes ile Netflix gibi yayın servisleri arasındaki durum hakkında konuştu. Yani temelde yıllardır söylediği şeyi söyledi: Netflix kurallara uymadığı sürece filmler yarışmaya katılamaz. Ancak daha sonra, bir süredir Netflix’e özel işler yapan (ve yapmaya devam edecek olan) bir yönetmen David Fincher hakkında konuşmaya devam etti. Fremaux’ya göre David Fincher’ın şu anda yaptıkları Cannes’a layık bir sinema olarak nitelendirilemez. Ancak gerçek sinema dünyasına geri dönmek isterse, Cannes onun filmlerini öne çıkarmayı çok isteyecektir.

 

Fremaux, “[Fincher] hâlâ harika bir sinemacı,” diyor. “Ama kalplerimizde ve zihinlerimizde geçmişte olduğu gibi aynı seviyede yer almıyor. Tek başına, sessizce çalışmak, filmlerini platformlar için yapmak istiyor. Bu farklı bir dünya. Onu özlüyoruz. Onu dünyamıza geri istiyoruz.”

 

Bunu söylemek çok çılgınca ve özellikle Netflix’in neden projelerini diğer festivallerde sergilemeyi tercih ettiği gerçekten anlaşılabilir bir şey. Cannes hâlâ bazı insanlar için film festivallerinin baş tacı olsa da, en az onun kadar ilgi çekecek pek çok başka seçenek de var. Cannes’ın desteği olmadan da Netflix filmleri bu yıl 18 Oscar adaylığı kazandı. 

 

Öte yandan Cannes direktörü düşüncelerinde yalnız değil. Çoğu eleştirmen Netflix sonrası David Fincher’ı eskisi kadar başarılı bulmuyor.