hollywood sanat yönetmenleri film setlerini filmlerden sonra ne yapıyor?

hollywood sanat yönetmenleri film setlerini filmlerden sonra ne yapıyor?


maksat sürdürülebilirlik


Hollywood’da on yıllar boyunca sanat departmanlarının film ve diziler için sıfırdan setler inşa etmesi ve prodüksiyon sonunda bunları parçalayıp parçaları çöp sahasına götürmesi standart bir uygulamaydı.

 

Hollywood’un deneyimli sanat yönetmeni Karen Steward, 1988 yapımı lise komedisi Johnny Be Good’dan 2013 yapımı politik aksiyon gerilim filmi Olympus Has Fallen‘a kadar çalıştığı pek çok yapım için “Dizinin sonunda çöp kutuları sıraya girerdi” diyor. 

 

Steward, diğer müttefiklerle birlikte yıllardır daha sürdürülebilir uygulamalar için baskı yapan, benzer düşünen Sanat Yönetmenleri Birliği üyelerinden oluşan bir grubun parçası. Steward’ın söylediğine göre ilk başlarda fazla destek bulmak zor olmuş. “Hepimiz zamanı boşa harcamamak, acele etmek ve işi bitirmekle ilgileniyoruz ve zaman para demek.”

 

ABD ve dünya genelindeki yapımların karbon ayak izlerini azaltmalarına yardımcı olan bir ajans olan Earth Angel’a göre, 2022 yılında ortalama bir dizi veya film yaklaşık 240 ton atık yarattı ve bu miktarın tahmini yarısı sahne ve setlerin imhasından kaynaklanıyor.

 

Earth Angel’ın kurucusu ve CEO’su Emellie O’Brien, “Kesinlikle daha yenilikçi ve verimli çalışma yolları var,” diyor. “Çoğu zaman insanlara bu çözümleri ortaya çıkarmaları için alan ve nefes alma imkanı vermiyoruz.”

 

Bu çözümlerden biri de sürekli yenilerini inşa etmek yerine eski setleri yeniden kullanmak.

 

Sanat yönetmenleri bazen kendi yaratıcı vizyonlarını gerçekleştirmek istedikleri için eski setleri yeniden kullanma fikrine direnirler. Ancak Beachwood’un sahne operasyonları direktörü Sondra Garcia, bu hizmet sayesinde kiraladıkları dekorları kendi ihtiyaçlarına göre değiştirebildiklerini söylüyor.

 

“İnsanlara diyoruz ki, ‘Buna kendi yorumunuzu katacaksınız. Onu boyayacaksınız. Yeniden yapılandıracaksınız. Sonra da bu sizin tasarımınız olacak” diyor Garcia. “Unutulmaması gereken en önemli şey eşyaları geri dönüştürmek çünkü bu daha az israf demek ve yapımcılar da bundan hoşlanıyor çünkü para tasarrufu sağlıyor.”

 

Ve bu setler büyük bütçeli yapımlara kiralanamayacak kadar eskidiğinde, genellikle EcoSet gibi yerlerde bulunuyorlar.

 

Yapımcılar EcoSet adındaki Los Angeles merkezli şirkete istenmeyen setlerini, dekorlarını ve inşaat malzemelerini taşıması için ödeme yapıyor. Bu hazineler daha sonra çöplüklere gitmek yerine isteyenlere bağışlanıyor.

 

Ancak Hollywood’un kronik atık sorununa getirilen bu çözümler bir yere kadar.

 

Ecoset’in sahipleri, işletmenin dağıttığı tüm bedava malzemelere ne olduğunu, tekrar geri dönüştürülüp dönüştürülmediğini ya da çöpe atılıp atılmadığını bilmiyor.