insanların kendilerinden bir şeyler bırakabildiği gizli letterboxd köşesi: paint drying

insanların kendilerinden bir şeyler bırakabildiği gizli letterboxd köşesi: paint drying


letterboxd itiraf


26 Temmuz 2020’de Letterboxd kullanıcısı “M“, deneysel film yapımcısı Charlie Shackleton’ın 2016 yapımı filmi “Paint Drying” için filmin kendisine hiç atıfta bulunmayan bir eleştiri yayınladı. “Birkaç haftadır yeni film izleme konusunda çok iyiydim, şimdi yeniden izlemekte bile zorlanıyorum,” diye yazdı M. “Neler olduğunu bilmiyorum. Sadece uyumak ya da yok olmak istiyorum.” 

 

Bu basit ama duygusal açıdan ham paylaşımıyla M, farkında olmadan film odaklı sosyal ağın (o kadar popüler ki Martin Scorsese bile artık bir üye) bir köşesini, kullanıcıların anketler, yarışmalar, film dışı medya parçaları (müzik, video oyunları, TV dizileri) hakkında yorumlar ve Letterboxd’nin filmleri kaydetme ve onlar hakkında eleştiri yazma formatına uymayan diğer her şeyle birlikte sıradanlıktan şaşırtıcı derecede itiraflara kadar değişen kişisel güncellemeleri paylaşabilecekleri bir yer olarak tanımladı.

 

Şu anda “Paint Drying” hakkında 7.500’den fazla inceleme var ve bunların neredeyse tamamı M’nin ilk 2020 incelemesinden bu yana yazılmış. Bunların neredeyse hiçbiri filmin kendisi hakkında değil.

 

Letterboxd baş editörü Gemma Gracewood IndieWire’a verdiği demeçte, “Bu, topluluğumuzun yapmak istedikleri şeyleri yapmak için sağladığımız araçları kullanmanın yollarını nasıl bulduğunun mükemmel bir örneği” dedi. Her Letterboxd kullanıcısı gibi Gracewood da “Paint Drying” sayfasına tesadüfen rastlamış. “Tökezleyerek girdiğim ve ‘Burada neler oluyor’ dediğim tuhaf bir gizli köşeydi.”

 

Shackleton da benzer bir deneyim yaşamış ve bir arkadaşı onu “Paint Drying” Letterboxd sayfasında neler olup bittiği konusunda uyarmış. IndieWire’a verdiği demeçte, “Bakmaya gittiğimi ve bunun ölçeğini gördüğümü ve bundan oldukça etkilendiğimi hatırlıyorum” dedi. “Doğası gereği çok özel ve kapsamı sınırlı olan bu proje için beklenmedik bir ikinci perde oldu. Sonrasında farklı şekillerde hayat bulacağını hiç düşünmemiştim.”

 

Shackleton “Paint Drying”i film sansürüne dikkat çekmek için bir protesto filmi olarak yarattı. Film Kickstarter’da fonlandı ve 607 dakikalık süresiyle İngiliz Film Sınıflandırma Kurulu’na sunuldu. Kasım 2023’te Avustralya’nın Brisbane kentindeki Queensland Sanat Galerisi ve Modern Sanat Galerisi’ndeki bir gösterim dışında, hiçbir zaman halka açık olarak sergilenmedi veya çevrimiçi olarak kullanıma sunulmadı.

 

Bir bakıma, bu durum onu gizlice kendini ifade etmek için mükemmel bir araç haline getiriyor. Shackleton, “Bununla herhangi bir bağlantım olduğu için kendimi ayrıcalıklı hissediyorum” dedi.

 

Gracewood ise “‘Paint Drying’in kitlesel fonlama sayesinde yapılabildiği ve bu kadar uzun süre ayakta kalabildiği düşünüldüğünde, Letterboxd topluluğunun bu filmin sayfası etrafında bir kalabalık toplaması bu ruhun bir devamı gibi geliyor” dedi. 

 

M’nin ilk incelemesinin yayınlanmasından yaklaşık bir ay sonra, “Felipe” adlı kullanıcı daha da önemli bir güncelleme için “Paint Drying”e gitti. Felipe, “Muhtemelen bir süre çok aktif olamayacağım çünkü bu bir şaka değil, evim yandı,” diye yazdı.

 

Böylesine travmatik bir deneyim karşısında bile Felipe Letterboxd’ın amacına odaklanmayı ihmal etmedi: “Arada bir bazı filmleri kaydedebilirim, ancak şimdilik bu bir öncelik değil.” Felipe gibi ilk eleştirmenler “Paint Drying”in içeriğine de göndermelerde bulundular, ancak sayfayı kişisel güncellemeler için kullanma pratiği daha yaygın hale geldikçe bu kısa sürede tamamen geride kaldı. 

 

Son zamanlarda yapılan yorumlar arasında Sevgililer Günü için iyi dilekler, Super Bowl (ve Super Bowl reklamları) hakkındaki düşünceler, izlenecek film önerileri için talepler, kullanıcıların kendi kısa filmlerini izlemeye davetler, doğum günü kutlamaları ve fiziksel ve zihinsel sağlıkla ilgili daha ciddi güncellemeler yer alıyor. Bu güncellemeler, kendine zarar verme gibi konulardan bahsediyorsa, endişe verici görünebilir, ancak sonuç olarak kullanıcılar boşluğa bağırmıyor. Birileri onları dinliyor. Kendi gibileri. 

 

Genel olarak “Paint Drying” fenomeni, Letterboxd’ın büyüdükçe kullanıcıları için ne kadar değerli hale geldiğine, en son gişe rekorları kıran filmlerin ya da sanat filmlerinin yıldız derecelendirmeleri için bir depodan daha fazlası olduğuna işaret ediyor.