sora, sinema sektörünü nasıl etkileyecek?

sora, sinema sektörünü nasıl etkileyecek?


kimlerin mesleği arada kaynayacak?


Şunu hayal edin: Çok da uzak olmayan bir gelecekte, HBO yeni bir Game of Thrones spinoff’una yeşil ışık yakıp yakmamayı düşünüyor ancak proje konusunda kararsız. Sonunda vazgeçebileceği bir pilot bölümün çekimi için on milyonlarca dolar harcamak yerine, dizi kütüphanesi üzerinde eğitilmiş bir yapay zeka sistemi kullanarak orijinali tarzında kaba bir kurgu oluşturuyor. Nihayetinde de diziyi devam ettirmemeye karar veriyor. Yapay zekanın kullanılmadığı bu süreç HBO’ya 2018’de bir sürü para ve zamana mal oldu. Naomi Watts’ın başını çektiği bir oyuncu kadrosu oluşturuldu ve devasa yeni setler inşa edildi. Sonuç olarak HBO, gün ışığına çıkmayan bir pilot bölüm çekimi için yaklaşık 35 milyon dolar harcadı. Bunu yapay zeka ile yapmanın maliyeti? Bu rakamın çok küçük bir kısmı.

 

Yapay zekanın eğlence sektöründeki rolü, geçen yıl oyuncuların ve yazarların yaptığı çifte grev sırasında görüşmelerde bir tıkanma noktasıydı ve sendikalar sonunda kullanımla ilgili korkulukları müzakere ettiler, ancak geleneksel üretim süreçlerini elden geçirebilecek ve vasıflı işçilerin yerini alabilecek türden bir teknolojinin hala birkaç yıl uzakta olduğu düşünülüyordu.

 

OpenAI’ın 15 Şubat’ta tanıtılan ve Sam Altman liderliğindeki girişiminin Hollywood’a ilk büyük darbesi olan Sora ortaya çıktı. Sistem görünüşe göre birden fazla karakter içeren karmaşık sahnelerin yüksek kaliteli videolarını ve arka planlarıyla ilişkili olarak öznelerin çoğunlukla doğru ayrıntılarına sahip bir dizi video üretebiliyor. Bir demoda, şirketin birkaç cümlelik bir metin istemine yanıt olarak dakikalar içinde oluşturulduğunu söylediği kısa videolar tanıtıldı. Çöl gezegeninde dolaşan bir astronotun film fragmanı ve eriyen kırmızı bir mumun yanında diz çökmüş kedi benzeri etkileyici bir yaratığın animasyon sahnesi yer alıyordu. Yapay zeka araştırmacısı Gary Marcus, “Mevcut versiyonda, nesnelerin rastgele görünüp kaybolması ve şekil değiştirmesi gibi pek çok tuhaflık var, bu yüzden yüksek prodüksiyonlu televizyon veya sinema için uygun olacağını sanmıyorum” diyor. “Yine de hızlı prototipler için harika.”

 

Konsept sanatçıları ve VFX çalışanları, yapay zeka tarafından ateş altında görülen diğer pozisyonlar olarak görülüyorlar. Ancak bazıları, yapay zeka araçlarını iş akışlarına çoktan dahil ettikleri için çoğunlukla endişeli değiller. Avatar, Man of Steel ve Marvel filmlerinde çalışmış bir VFX sektörü emektarı olan David Stripinis, “Sektör her zaman bir şeyi yapmanın en düşük maliyetli yolunu arayacaktır” diyor. “Bu teknolojiyi kullanacağım çünkü iki seçeneğim var: Onu kucaklamak ya da bir umut barajı tıkamaya çalışmak.”

 

Diğerleri ise Sora gibi metinden videoya sistemlerinin yükselişinin mesleklerin ortadan kaldırılmasını hızlandıracağı konusunda uyarıyor. Marvel filmlerinde çalışmış ve Doctor Strange’in ana karakter tasarımını yapmış bir konsept sanatçısı olan Karla Ortiz, “Bu, emekten yana kimsenin kazanmadığı, dibe doğru vahşi bir yarışa dönüşecek” diyor. “Bu durum sektörümüzü yıkıma uğratacak.” 

 

Ocak ayında yayınlanan ve eğlence sektöründen 300 liderin katıldığı bir araştırmaya göre, katılımcıların dörtte üçü yapay zeka araçlarının şirketlerindeki işlerin ortadan kaldırılmasını, azaltılmasını veya birleştirilmesini desteklediğini belirtti. Önümüzdeki üç yıl boyunca yaklaşık 204.000 pozisyonun olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor. Ses mühendisleri, seslendirme sanatçıları ve VFX ve diğer post prodüksiyon işlerinde çalışanlar savunmasız olarak tanımlandı.

 

Şu anda bile sanat departmanları konsept tasarımında yapay zeka sanat oluşturucularını kullanmayı tercih ediyor. The Hollywood Reporter’a konuşan birkaç sanatçı, Midjourney’in ilk renderları ortaya çıkarmak için kullanıldığını ve daha sonra bu çalışmaları “temizlemelerinin” istendiğini, böylece faturalandırılan saatlerinin ve mevcut toplam iş havuzunun azaldığını söylüyor. 

 

Bir başka uygulama: bir tasarıma gerçekten para yatırmadan önce VFX kullanarak tasarlamak. David Philip Stripinis, “Bu her yerde olacak,” diyor. “VFX’te yaşadığınız en büyük sorun, insanların ne istediklerini bilmemeleri. Ve size yaptığınızın doğru olmadığını söylediklerinde, yaptığınız şey yanlış fikri elde etmek için 15.000 dolar harcamaktır. Bu teknoloji sayesinde yönetmen görüntüleri yeşil ekrana aktarabilecek ve ‘İstediğim şey bu’ diyebilecek. ”

 

Çekim planlaması ve storyboard, metinden videoya yapay zeka sistemlerinin devreye girebileceği diğer alanlardır. Sora, yakın çekimler, takip ve havadan çekimler de dahil olmak üzere çekimlerin ve çekim kompozisyonlarının değiştirilmesine izin veriyor gibi görünüyor. Görüntü yönetmenleri yapay zeka araçlarını kullanarak bir proje için planladıkları çekimlerin haritasını çıkarmayı tercih edebilirler. 

 

Film yapım sürecinde yapay zeka araçlarının yaygın olarak benimsenmesi, büyük ölçüde mahkemelerin teknolojinin ortaya çıkardığı yeni yasal sorunları nasıl çözeceğine bağlı olacaktır. Yapay zekanın daha fazla kullanılmasını engelleyen birkaç husus arasında, yapay zeka sistemlerini eğitmek için telif hakkıyla korunan materyallerin kullanılmasının telif hakkı ihlali teşkil ettiğine dair bir mahkeme kararı hayaleti de yer alıyor. Mahkemelere çok iş düşüyor.