BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: RADIOHEAD – KID A

BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: RADIOHEAD – KID A


Yaz Sicaklarini Radiohead İle Buluşturuyoruz


Yaz sıcaklarından bunaldınız mı?

Tatile gidemiyor musunuz?

Eski Dostlar şarkısı sizi her seferinde duygulandırıyor mu?

“Çivi çiviyi söker.” atasözüne inanıyor musunuz?

 

Cevaplarınızın çoğu “Evet” ise, sizin ihtiyacınız olan şey buz gibi bira ve Radiohead’in Kid A albümü olabilir.

 

 

Arkasından “Gelse sadece stadyum doldurmakla kalmaz, Yozgat’ı doldurur. Öyle bir grup…” dediğimiz Radiohead’in elektronik müziğe ilk gönül verişinin sesi Kid A. Sene 2000, hemen hemen her derginin galaksinin en iyi albümü seçtiği OK Computer ile Radiohead koca bir kapı açmış durumda. Bütün dünya OK Computer dinleyip soğuk biraları dikmiş, sıra Radiohead’den yeni şarkılar duymaya gelmiş.

 

 

Gitarın kendine yayla gibi alan bulduğu iki albümün ardından grup, Kid A’i yayınladı. Everything In Its Right Place ile başlayan albüm, size bir şeylerin değiştiğini adeta bağırıyor. O tarihe kadar bildiğimiz Radiohead böyle şarkı yapmaz diye düşünüyorsunuz. Haklısınız, ama birinci dakikanın ardından kendinizi yeni Radiohead’in kollarına bırakıyorsunuz. Çünkü yeni Radiohead sizi bir anda bambaşka bir dünyaya çekiyor. Bu yaz sıcaklarında biz Kid A ile çekileceğimiz dünyada yanımıza sadece şok soğuk biramızı alıyoruz.

 

 

Depresyonun yıkılmaz kalesi Radiohead, OK Computer’daki Lucky’nin yerini Kid A’de How To Disappear Completely'e bırakıyor. “Bu ben değilim, ben buraya ait değilim.” diyen Thom Yorke’un sesi en neşeli insanı bir anda baykuşa çeviriyor. Dinleyenlere yaptığı operasyonun farkına varan Radiohead durumu Optimistic ile toplamak istiyor ama her Radiohead albümünde olduğu gibi yine işler daha da sarpa sarıyor ve depresyonun bilinmeyen bir boyutu ile tanışıyoruz.

 

 

Radiohead’in Kid A şokunu atlatamayan dinleyici kitlesi yüzünden hak ettiği değere bir türlü ulaşamayan şarkılarından biri ise sizi albümün sonunda dolapta köşede kalmış son soğuk bira gibi bekliyor; Idioteque.

 

 

Nick Hornby’nin ticari açıdan bir intihar olarak değerlendirdiği Kid A, aslında Radiohead’in bugünlere gelmesine sebep olan albüm idi. Kid A, Radiohead üyeleri için eve gelince açılan soğuk bir biradan farksızdı. OK Computer sayesinde elde ettikleri başarı Radiohead’i köşeye sıkıştırmıştı ve grubun her şeyi değiştirmekten başka çaresi yoktu. Radiohead gibi büyük bir grup da her şeyi değiştirmeyi tercih etti, ne güzel de etti…