BİLİM İNSANLARI DEPRESYONUN İLACI OLAN MÜZİK TÜRÜNÜ AÇIKLADI

BİLİM İNSANLARI DEPRESYONUN İLACI OLAN MÜZİK TÜRÜNÜ AÇIKLADI


Boş Ol, Boş Ol, Boş Ol Depresyon


Müziğin insan duyguları üstündeki etkisi bilinen bir gerçek. Bazı şarkılarla depresyonun kıyılarına demir atarken, bazı şarkılarla boş olmadığımız kişiye karşı aşkımız zirve yapabiliyor. Kimi şarkılar en derinlerdeki yaralarımıza merhem olurken, kimi şarkılar ise bulunduğumuz ortamı günlük güneşlik hale getirip serotonin salgısında damping yapabiliyor.

 

 

Nöröbilimci Becky Inkster ve psikolog Akeem Sule'nin araştırmaları da müziğin insan duyguları üzerindeki etkisini bir kez daha gözler önüne seriyor. Hip Hop Psych isimli bir proje üzerinde uzun zamandır çalışan ikili, onlarca denek üzerinde yaptıkları araştırmaların ışığında hip hop/rap müziğinin insanlar üzerindeki yatıştırıcı ve stres sökücü etkisini fark etti.

 

 

Depresyon tedavisi gören deneklere birkaç yıl içinde kendilerini nerede gördüklerini hip hop şarkı sözleri şeklinde yazmalarını isteyen Inkster ve Sule, müzik türündeki coşku ve dışavurum gücünün insanlar üzerinde büyük bir pozitif etki oluşturduğunu ve bunun sonucunda büyük bir rahatlamaya ulaştıklarını belirttiler.