İLİŞKİLER, AYRILIK VE SOSYAL MEDYA

İLİŞKİLER, AYRILIK VE SOSYAL MEDYA


Ayrilsak Da Beraberiz


Birinden ayrılmak artık eskisi kadar kolay ve temiz değil. “Sorun sen değilsin, benim” deseniz bile ilişkiler öylece bitemiyor. İlişkinin teknolojik çöpünü kapının önüne koymak gerekiyor ve bu temizlik bitiş koşullarına göre hayli pis bir iş olabiliyor. İlk önce bilgisayarınızdaki resimleri elektronik buruşturma sesini duymak suretiyle siliyor, silmeye kıyamadıklarınızı itinayla kesiyorsunuz. Bu işlem sırasında ilişkinizin bir film şeridi gibi gözlerinizin önünden geçmesine maruz kalıyorsunuz ve 6.589 tane fotoğrafa sahip olmanızı mümkün kılan dijital fotoğraf makinelerinin çıktığı güne lanet okuyorsunuz.

 

Sonra sırayı, online nikahınızı kıydığınız Facebook ilişki durumu alıyor. Mark Zuckerberg’e, parlak fikrine ve mavinin elli tonuna küfür ederek onu blokluyorsunuz. Aklınızda, “Bloğu kaldırırsam ilişki durumum geri gelir mi?” ve “Mark, buraya bir de sanal kalp kırıklıkları için terapist koymalı mı?” gibi deli sorularla Instagram’a geçiyorsunuz.

 

Instagram fotoğraflarını sil, yorumlarını sil, blokla. Tamam. Dur bir saniye, blokladığım halde ben bu cibiliyetsizi neden hala görebiliyorum? Instagram’a kızgın bir e-mail. Şimdi tamam.

 

Twitter, Foursquare, LinkedIn, GChat, e-mail temizliği derken yüzü astarını geçiyor ve ayrıldığınıza ayrılacağınıza pişman oluyorsunuz. Ara ara onun sosyal medya bloklarını kaldırıp stalk ederek kendi mutluluğunuzu blokluyorsunuz, siz kaldırmasanızda ortak arkadaşlarınız vasıtasıyla son güncellemelerine maruz kalıyorsunuz.

 

 

 

Brooklyn’li sanatçı Sarah K. Hallacher, sosyal medyanın ayrılıklar üzerindeki etkisini ‘User Experience of a Heartache’ projesiyle anlatıyor. Google’da bir arama yaparken karşınıza çıkan tüm absürt önerileri, sosyal medya platformlarının kalp kırıklıklarınıza ve halihazırdaki melankolinize nasıl katkıda bulunduğunu gösteren projeyle birlikte farklı bir farkındalık boyutuna geçerek, sonsuza kadar teknoloji detoksuna girmek isteyebilirsiniz.

 

 

 

Ya da daha pratik bir çözüm olarak duygusal ve teknolojik hayatınızı, din ve devlet işi gibi ayırıp duygusal mayın tarlası haline gelen internetten uzak tutarak refaha ulaşabilirsiniz.