DÜNYA ALKOLİZM HARİTASI

DÜNYA ALKOLİZM HARİTASI


Hangi ülke ne kadar alkol tüketiyor?


“Gel de içme…” demek için fazlasıyla sebebimiz var. Mutlu olmak konusunda, ülke şartları yüzünden ciddi sıkıntılarımız olduğu için kısayol tercihini genellikle alkolden yana kullanıyoruz. Keyiflenince alkol tüketiyoruz, üzülünce alkol tüketiyoruz, kızınca alkol tüketiyoruz. Kimilerimiz çok içince sapıtıyor, kimilerimiz ise iki şişe bira içince astronot oluyor. Gece 22.00’de Tekel büfelerine Avrasya Maratonu düzenleyenler, pahalı şarap sevenler, Akdeniz’de sulu bira içenler…

Türkiye’nin alkolle imtihanı, World Health Organisation’ın yeni haritasıyla güncel bir rakama kavuşuyor. Dünya alkol haritasının 2015 sürümünde, ülkemiz kişi başı yıllık 15-20 litre alkol tüketimiyle orta sıralarda yer alıyor.

Hindistan, Kazakistan ve Afrika ülkelerinin bir kısmı ise, yıllık kişi başı ortalama 30 litre alkol tüketerek alanlarında liderliğe koşuyorlar.

Norveç, refah seviyesinin de etkisiyle alkolle arasını açıyor. Orta Doğu ülkeleri ve İtalya ise yıllık kişi başı ortalama 10 litre alkol tüketimiyle en az alkol tüketen ülkeler arasında başa güreşiyorlar.