ÇÖP KONTEYNERLERİNİ SANAT ESERİNE ÇEVİREN SANATÇI

ÇÖP KONTEYNERLERİNİ SANAT ESERİNE ÇEVİREN SANATÇI


Çöpçüler kraliçesi


Pratt Unstitute ve California State University’de okurken ismini Christine Finley’den C. Finley‘ye çeviren sanatçı, dünyadaki çöplüklerin estetik algısına müdahale ediyor ve alt metni bol bir sanat projesine imza atıyor. Martha Stewart ve Banksy’nin karışımı olan C. Finley, 2006’da çevresel aktivizm aşkından doğan ve dünyanın mütenevvi şehrine yayılarak devam eden Wallpapered Dumpsters projesinde, çöp konteynerlerini duvar kağıdı ile kaplayarak birer sanat eserine çeviriyor.

Sanatçının kentsel atık ve bedelsiz sanat ile dişilik, güzellik ve evcimenlik kavramlarını sorguladığı Wallpapered Dumpsters projesi, bugüne kadar Berlin, Paris, Viyana, San Francisco, New York ve Roma şehirlerinden geçti. C. Finley‘nin projesi, sanatçının halihazırda ikamet ettiği Roma’da bir sansasyon haline geldi ve ülkenin en önemli gazetesi La Repubblica‘nın manşetlerinde de yerini aldı.

Projenin ilk zamanlarında çöp konteynerlerini Morris & Co. ve Farrow & Ball gibi markalardan temin ettiği ipek duvar kağıtlarıyla kaplayan Finley, artık eline hangi malzeme geçerse onu kullanıyor. Proje için ihtiyaç duyduğu temel malzemeleri seyahatleri esnasında sürekli yanında taşıyan sanatçının tek prensibi; balık ve gıda ürünleri satan yerlerin dışındaki çöplere dokunmamak.