40 FARKLI MEYVE VEREN AĞAÇ

40 FARKLI MEYVE VEREN AĞAÇ


Manav ağacı


“Ağaca dalmak” kalıbını hatırlayan var mı? Mahalle kültürünün büyük şehirlerde sıfırı tüketmesi, internetin en kıyak sosyal ortam haline gelmesi ve daha bir sürü şey sayesinde artık dalacak ağaç bulmak hayli zor. Sokakta gözünüze kestirdiğiniz bir kiraz ağacına acar arkadaşlarınızla birlikte ani bir gece operasyonu düzenlediniz mi? SAS komandosuna en yakın olduğunuz o an, ağacın bulunduğu bahçeye sahip dede/amca/teyzeye yakalanmamak için ettiğiniz dualar ve sonucunda başarıya ulaşmak…

Sanatçı ve de profesör kimliğini aynı potada eriten Sam Van Aken’ın hayat verdiği meyve ağacı, yukarıda bahsi geçenlerle ilişkisi bulunanlar için adeta cennet niteliğinde. Aken, daha çok bir sanat projesi olarak gördüğünü belirttiği ve sergi bünyesinde insanlarla buluşturmak istediği ağacında tam 40 farklı meyve yetiştirebiliyor. 5 yılda formunu yakalayan ağaçlardan şu an için 16 adet bulunuyor.

Farklı dönemlerde de gündeme gelen Van Aken ve projesi, bu sefer National Geographic farkıyla bizlerle.

Tree of 40 Fruit isimli ağaç, uzun yıllar boyunca yapılan bir çalışmanın ürünü. Farklı meyve ağaçlarının dallarının tek bir ağaçta bütünleştirilmesiyle hayat bulan bu ağaçta yeşilden pembeye, turuncudan mora birçok rengin ahenkli buluşmasını görebilmek mümkün.