CHRISTOPHER NOLAN’I İYİ BİLİR MİYDİNİZ?

CHRISTOPHER NOLAN’I İYİ BİLİR MİYDİNİZ?


Biliniz


Dunkirk aşağı, Dunkirk yukarı, vizyona girmeden-girince ve girdikten sonra bile her türlü mecrayı egemenliği altına alıp bir türlü de bırakmayan Christopher Nolan ve hangi köşeye baksak gördüğümüz adını duymaktan ve duyurmaktan hala sıkılmadık. Ne yalan söyleyelim, yiğidi bir güzel hırpalasak da, günün sonunda hakkını vermeye de bayılıyoruz.

the-prestige

Christopher Nolan is the new Stanley Kubrick” argümanı uzun uzadıya tartışılacak bir konu. Senaryoyu ele alış biçimleri, ortak çözüm kümeleri, anlatımda gidiş yolları ve sinemada kusursuzluk arayışları gibi kulvarlarda ne kadar benzeşseler de; mükemmeliyetçilik ve teknik deha baz alındığında kim durabilir Stanley Kubrick’in karşısında? Christopher Nolan bile gelse, duramaz. Biz önce bir orada duralım, sonra kaldığımız yerden devam ederiz.

Bir de Nolan’ın mega bütçeli Hollywood filmleriyle olduğundan daha zeki görünmeye çalışan bir film yapımcısı olduğunu savunanlar var, onlara da fikirleri için teşekkür ediyor, “O kadar da değil, sen de…” demeden edemiyoruz. Vursak da öldürmesek mi?

INCEPTION

Kubrick’in karşısında duramasa bile kendi adına sanatçı kimliğini baştan sona oturtmuş, tam vizyonlu, bol twist’li ve kendine has yol haritasıyla neye dokunsa çaktıran bir yönetmen Nolan. Daha çok psikolojik temelli altyapısı ve bölünmüş kişiliklere sahip karakterleriyle öne çıkan Nolan sineması, buram buram film noir kokan atmosferi, dümdüz bir çizginin çok ötesindeki hikaye anlatımı ve bütün işi seyirciye bırakmasıyla da kendini belli ediyor. Biz de severek izliyoruz.

Hazır yer-gök Nolan iken yönetmen sinemasına bir dalış daha yapmak isteyenlere yine enfes bir video çalışmamız var. Bu sefer son dakika videosu değil; fakat 15 dakikada öyle güzel bir kurgu izledik ve öyle güzel müziklere bulandık ki yine paylaşmadan duramadık.

o-JESSICA-CHASTAIN-INTERSTELLAR-

Adrien Bssgt isimli Vimeo kullanıcısının bundan iki yıl önce hazırladığı “Christopher Nolan Filmography (1998-2014)” başlıklı video, yönetmenin Interstellar’a kadarki tüm filmografisini tek bir fragmanmış gibi ele alıyor. Hem de Nolan’ın soundtrack emanet etmekten hiç çekinmediği Hans Zimmer’ın her türlü duyguyu hissettirebilme gücünde müzikleri eşliğinde! Bir de bu eşlik, orijinal müzikleri David Julyan’ın elinden çıkan Following, Memento ve Insomnia’ya da Hans Zimmer dokunuşu içerince kafalarla birlikte filmler de bir güzel karışıyor.

Kafa karıştırmada ilhamını Nolan’dan aldığını belli eden Bssgt, video içinde izlediğimiz filmlerden kesitlerin üzerine başka filmlerden sesler döşeyince iç içe geçen koca bir filmografi eşliğinde alternatif senaryolar kurmaya başlıyorsunuz. Sıra Interstellar’da zannederken The Dark Knight Rises’tan bir diyalog duyunca afallıyor, “Cobb ile Bruce Wayne’in yolu belki de başka bir boyutta kesişmiştir?” diye düşünüyorsunuz.

Biz iyisi mi sözü, şu uzun uzadıya bahsettiğimiz 15 dakikanın azizliğine bırakalım, artık onlar anlatsın derdini.