DÜNYANIN YENİ BİR SADE ALBÜMÜNE İHTİYACI VAR

DÜNYANIN YENİ BİR SADE ALBÜMÜNE İHTİYACI VAR


Dedirten Sade performansları


5 Şubat 2010, 19 Kasım 2018…

8 yıl 9 ay 14 gün… Dünyanın yeni bir Sade albümünden mahrum kaldığı süre. Güne çevirdiğimizde ise tam 3209 gün ediyor.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan, Steve McQueen’in yoğun övgülere mazhar olan filmi Widows’un soundtrack’inde yer alan, yer almakla kalmayıp filmin bitiş jeneriğine eşlik eden The Big Unknown ve yine bu yıl içinde dinlediğimiz, Ava DuVernay filmi A Wrinkle in Time’ın soundtrack’inde yer alan Flower of the Universe…

Sade_Kapak

Bu iki şarkı, dünyada küçük mutlulukların fark yarattığına dair yeni kanıtlardan. Bu küçük, kimisine göre ise büyük mutlulukların nihayete ereceği yer ise, dedikoduları iyice yükselen, grubun da bir röportaj aracılığıyla onayladığı yeni albüm. Muhtemelen 2019 yılı içerisinde yeni bir Sade albümü dinleyeceğiz.

Son yıllarda elektronik altyapılarla birleştiği formuyla sık sık karşımıza çıkan R&B’yi pop ve cazla eşleyerek, 80’ler ve 90’larda bir müzik ikonu olmaktan çok daha ötesine geçen Sade Adu önderliğindeki Sade’nin geri dönüşü yakınken, “Dünyanın yeni bir Sade albümüne ihtiyacı var” dedirten Sade performanslarını analım.

1984 Montreux Jazz Festival

Sade’nin kontralto sesinin, Cenevre Gölü ve İsviçre Alpleri’nin hemen eteğinde 50 yıldan uzun süredir düzenlenen Montreux Jazz Festival’da yankılandığı yıl 1984’tü. O yılın belki de en sıcak ismi olarak lanse edilen Sade, ilk hiti Your Love is King’i de barındıran performansına Why Can’t We Live Together’la başladı.

Live Aid – 1985

Sinema ve müzik gündeminin bugünlerdeki en tepesindeki maddelerden biri Bohemian Rhapsody. Filmde, Queen’in 1985’teki Live Aid performansının en ince detayına kadar fotokopisinin çıktığı sahneler mevcut. Wembley’deki bu dev etkinliğin bize sunduğu güzellikler, Queen’le sınırlı değildi. Is It A Crime, Your Love is King ve Why Can’t We Live Together performanslarıyla Sade, Live Aid’in dünyaca ünlü isimleri arasında elmas gibi parlıyordu.

The Tonight Show with Jay Leno (1993)

Müzikteki başarısını, zahmetsiz ve cool tavırları ile moda dünyasına da taşıyarak bir stil ikonu haline dönüşen Sade Adu, grubu Sade’yle etkisini 90’lara da taşımıştı. Günümüzde Jimmy Fallon’ın devraldığı The Tonight Show’u Jay Leno’nun sunduğu yıllarda, 1993 yılında yeni albümü Love Deluxe vesilesiyle programa konuk olan grup, Sade Adu’yu elinde gitarıyla gördüğümüz bir Cherish the Day performansına imza attı.

Sade – Lovers Live

Her ayağının biletleri tükenen 2001’deki Lovers Tour’u 2002’de DVD formatına taşıyan Sade – Lovers Live, Sade’nin abartılı sahne tasarımlarına ve tiyatral performanslara ihtiyaç duymadan binlerce kişiyi hipnotize edebileceğinin kanıtlarından. Toplamda 22 şarkının yer aldığı performans DVD’sinde, Sade’ye 22 çarpı çok kez tutuluyorsunuz.

Sade: Bring Me Home – Live 2011

Giriş kısmında saydığımız gün sayısının ortaya çıkmasına neden olan, kayıtlara geçmiş son Sade stüdyo albümü Soldier of Love, bizlere Sade’nin en görkemli turnesini sundu. 35 şarkının sığdığı Sade: Bring Me Home – Live 2011 isimli DVD’yi izlediğiniz süre boyunca şu cümleyi kurmak mümkün: “Sade, dünya üzerindeki en cool kadın”