thom yorke’tan anima’ya bir kala röportaj

thom yorke’tan anima’ya bir kala röportaj


heyecan dorukta


Thom Yorke yeni solo albümü ANIMA’nın yayınlanmasına bir gün kala Beats 1’dan Zane Lowe’a röportaj verdi. ANIMA’ya ek olarak bir de bir kısa metrajlı film yayınlayacak Yorke, 15 dakikalık bu filmde kendisi oynayacak. Albümden üç şarkının yer alacağı filmi Paul Thomas Anderson yönetecek. ANIMA’yla eş zamanlı çıkacak filmi, 27 Haziran’da Netflix’ten izleyebileceksiniz.

Yeni albümünün yanı sıra, son zamanlarda oldukça ünlenen ve Netflix’in hayatı hakkında bir belgesel çektiği Alexandria Ocasio-Cortez’i övmeyi de unutmayan Yorke, albümün nasıl oluştuğuna dair soruya şu şekilde cevap veriyor: ‘’Aslında bu parçalar bizde yıllardan beri var. Canlı nasıl çalıyorsak aynı şekilde ekipmanlarımızı kurduk ve kaydettik. Hızlı ve kolay oldu çünkü şarkılarla nereye gittiğimizi biliyorduk, bu şarkılarla yıllar boyunca birlikte yaşamıştık.’’

Yorke, ‘’Albüm başlığının ANIMA olmasının sebebi, benim kısmen Jung’un bir rüya konseptiyle takıntılı olmamdan kaynaklanıyor. Aynı zamanda insanlar olarak teknolojiyi taklit etmeye başladık ve bu taklidi davranışlarımıza da yansıtmaya başladık. Başbakan adayı Boris Johnson’ın bize yalan söylemesine ve asla olmayacak vaatler vermesine izin vermemizin nedeni, onun sadece aptal saçlı, elinde bayrak sallayan bir görüntüden ibaret olması. Onun yaptığı şeylerin sonuçları bize gerçek gibi gelmiyor. Yaptığımız hiçbir şeyin sonuçları gerçek değil. Küçük bir avatarın arkasında kimliksiz kalıp zehir yayabiliyoruz ve bu durumu suistimal edebiliyoruz.’’ sözleriyle mevcut siyasal durumu eleştirmeye devam ediyor.

Radiohead’le müzik yapmanın nasıl bir şey olduğundan kısaca bahseden Yorke; ‘’Onlarla müzik yapmak Lego’larla oynamaya benziyor. Ben birkaç akor kaydedip üstüne bir şeyler mırıldanıyorum ve bunu onlara gönderiyorum, onlar da aralarından seçip üstüne farklı kısımlar ekliyor. Sonra ortaya yeterince uzun bir şey çıkarsa mikrofonu elime alıyorum.’’ diyor. Radiohead’in, onun için güvenli alan olduğunu da söyleyen Yorke, grubun deneysel kalabilmesi için bunun gerekli olduğunu aktarıyor.

Röportajın bir kısmını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Sohbetin tamamı ise burada.

Netflix’te yayınlanacak kısa filmin fragmanı da burada.