picasso’nun kayıp kadını bulundu

picasso’nun kayıp kadını bulundu


teknoloji 4.0, artık resim de yapabiliyor


1998 yılında Chicago Sanat Enstitüsü, Pablo Picasso’nun meşhur Mavi Döneminin eserlerinden The Old Guitarist’i analiz etmek için X-ışınlarıyla kızılötesi tarama yapmış ve tablonun içine gizlenmiş bir kadın figürü keşfetmişlerdi. Oturan kadının sol kolunun aşağı doğru uzandığını ve sağ kolunun kucağında olduğu fark araştırmacılar, tablonun Picasso’nun o zamanlar bir meslektaşına gönderdiği eskizle büyük benzerlik taşıdığını açıklamıştı.

Bilim ilerledikçe yaşanan gelişmelerden sık sık faydalanan sanat dünyasının Picasso’nun The Old Guitarist tablosuna geri döndü. Londra Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir süredir farklı sanatçıların tarzlarını tanımak ve eser ürettikleri dönemleri tanımlamak için nöral ağlar kullanıyorlardı. “Sinirsel stil transferi” olarak bilinen bu teknik, 2015 yılında Almanya’daki Leon Gatys Üniversitesi tarafından yaratılmıştı. Bu teknoloji sayesinde bir resmin tarzı seçilip, bir sanat eserinin estetiğini diğerine uyacak şekilde değiştirilebiliyordu.

Projenin arkasındaki Anthony Bourached ve George Cann ikilisi, Picasso’nun Old Guitarist tablosundaki gizlenmiş kadının ana hatlarını X-ışını ile nasıl belirlediklerini ve onları sinir ağına nasıl aktardıklarını adım adım bizimle paylaştı. Araştırmacılar, yapay zeka kullanarak gizlenmiş kadın figürünü Picasso’nun Mavi dönem eserlerinden La Vie’nin tarzına uygulamayı başardı. İşte sonuç:

 

19. ve 20.yüzyılda ressamların yeni tuvaller alamadıkları için sık ​​sık eski eserlerini boyadıkları bilinen bir gerçek. Sanat camiası, yapay zeka teknolojisiyle birlikte ressamların kaybedilen diğer sanat eserlerinin keşfedilip nihayetinde restore edilebileceğini umuyor.