cuma bereketi: dj shadow, baths, glass animals, fkj, tindersticks

cuma bereketi: dj shadow, baths, glass animals, fkj, tindersticks


herkese güzel hafta sonları


Haftanın en sevilen birinci, bilemedin ikinci gününden herkese merhaba. 2019’un sonuna neredeyse 45 gün kalmışken hava durumu ılık ılık içimizi ısıtmaya devam ediyor. Bu güzel havalara eşlik edecek, “Ne dinlesem?” sorusuna cevap olacak, yüzlere birer gülücük konduracak Cuma Bereketi, bu hafta Baths, Glass Animals, FKJ, TOY, DJ Shadow ve Tindersticks gibi isimleri ağırlıyor.

Yeni bir Baths şarkısına hayır diyemeyeceklere, hayır diyemeyecekleri bir Baths şarkısı geldi. Downtempo, trip hop, glitch hop ya da glitch hip hop gibi isimlendirilebilecek türlerde işlerine alışık olduğumuz Will Wiesenfeld, yine hayatımızın dramatik bir anına eşlik edecek, soundtrack tadında teklisiyle karşımızda.

Kafamızı cama yaslayıp gökyüzünü izlediğimiz bir anda çalsa sırıtmayacak ya da heyecanla başladığımız dizinin birinci sezon finalinde “Bu neymiş ya?” dedirtecek Wistful (Fata Morgana) bakalım sizin de hislerinize tercüman olacak mı?

 

Üniversitesi ve ayakkabısından sonra Oxford’un en meşhur üçüncü ismi olan Glass Animals, son albümü How To Be A Human Being’i 2016’da yayınlamıştı. Indie rock ile elektronik müziği türevlerinden bir adım ileride bir vizyon ile harmanlamayı başaran grup, rastalarına ve sahne enerjisine hasta olduğumuz Denzel Curry’yi de yanlarına alarak geçtiğimiz hafta duyurdukları teklilerini paylaştı.

“Hala nasıl olur da İstanbul’a gelmez?” diye hayıflandığımız isimlerin başında gelen FKJ aka French Kiwi Juice aka Vincent Fenton, Red Bull Music Academy’de Masego ile kaydettiği canlı performans videosu ile bütün dünyada şöhretini iki, üç hatta dörde katlamıştı. O günden bugüne kadar bu başarısını olumlu yönde kullanan FKJ, Ylang Ylang isimli yeni EP’sini yayınladı. Groove’u elini korkak alıştırmadan 6 şarkılık bu EP’ye serpiştiren ve funk’tan trap’e hip-hop’tan downtempo’ya farklı sularda dolanan yetenekli yapımcı yüzümüzü bir kez daha kara çıkartmıyor.

En kısa zamanda canlı kanlı dinleme ümidiyle…

Deri ceketler, kakül saçlar, bol fuzz’lı ve reverb’lü gitarlarla 2019 model bir shogaze grubunun bütün özelliklerini bünyesinde barındıran TOY, bu yıl yayınladığı ikinci albüm olan Songs of  Consumption ile bir önceki albümleri Happy in the Hollow’un bıraktığı yerden devam ediyor. Slowdive, MBV, Ride ya da The Jesus and Mary Chain gibi gitar ağırlıklı old school shoegaze severlere alternatif bir tat sunacak yeni TOY albümü, cuma gecesini sakince evde geçirme planı yapanlara ilaç gibi gelecek.

Temmuz ayında De La Soul’la birlikte yayınladığı Rocket Fuel isimli tekliyle kulaklarımızın pasını silen müzik dünyasının underrated isimlerinden DJ Shadow, üç yıl sonra yayınladığı yeni albümü Our Pathetic Age ile 2019’a, öncesine ve sonrasına saygı duruşunda bulunuyor ama tersten.

Toplamda 23 şarkıdan oluşan ve iki kısma ayrılan albümün 11 şarkılık bir bölümü enstrümental, klasik DJ Shadow şarkılarından oluşuyor. Albümün ikinci kısmı ise tam “Oha!” çektirecek türden. Run the Jewels, Nas, De La Soul, Inspectah Deck, Ghostface Killah, Raekwon, Future Islands’dan Samuel T. Herring, Wiki, Paul Banks ve dahasının yer aldığı albüm, bakalım yıl sonu listelerinde kendine yer bulabilecek mi?

Stuart Staples’ın başını çektiği indie rock’ın en duygusal ve içli gruplarından olan Tindersticks, üç yıl aradan sonra yayınladığı No Treasue But Hopes ile sonbahardan kış mevsimine geçiş yapmaya hazırlandığımız şu günlerde elde kalan son hüzünleri de yaşamadan bırakmamaya kararlı. Grubun bir önceki albümü The Waiting Room, dinleyiciler ve eleştirmenlerden yüksek puanlarla yılı tamamlamıştı.

Darısını bu albüme de dilerken grubun 15 Şubat 2020’de İş Sanat’ta gerçekleşen konserinin biletlerini BURADAN takip edebilirsiniz.