cuma bereketi: gang starr, tr/st, bob dylan, jeff goldblum, earl sweatshirt…

cuma bereketi: gang starr, tr/st, bob dylan, jeff goldblum, earl sweatshirt…


dinle dinle bitmez


1 Kasım Cuma, yani Cuma Bereketi’nin yeni sayısı geldi, yani haftanın dikkat çeken ya da dikkat çekmese de bizim canımızın dinlemek istediği albümlerin bir araya topladığımız gün. Havalar malum, yaz temalı cuppa cuppa playlist’lerinin naftalin kokulu depresyon playlist’leriyle yer değiştirmeye başladığı geçiş dönemindeyiz. Öyle hemen pes etmek yok diyip bu hafta biraz daha temposu ve enerjisi yüksek albümlerli size getirdik.

Uzun zamandır yolunu gözlediğimiz, müziğiyle kulakları yakışıklılığıyla gözleri yakan Robert Alfons aka TR/ST’ın yeni albümü The Destroyer 2, old school hip-hop’ın yıkılmaz kalesi Gang Starr’ın yıllar sonra gelen albümü One Of The Best Yet, BBC’nin hayırlı bi iş için ünlü isimleri bir araya getirdiği BBC Children In Need, bootleg kayıtlarının yeni bir serisi ile Bob Dylan, ünlülerin ünlüsü olmasıyla ünlü olan Jeff Goldblum’un caz albümü, kendisinden gelen her şeyi heyecanla takip ettiğimiz Earl Sweatshirt ve son olarak sonbahar ruhuna uygun yeni A Winged Victory for the Sullen albümü, cuma bereketinin bu haftaki misafirleri.

Guru, DJ Premier, DJ 1,2 B Down gibi isimlerden oluşsa da Guru ve DJ Premier’in merkezinde yer aldığı ve 90’lı yılların en başarılı isimlerinden biri olan Gang Starr, 2003 The Ownerz albümünün ardından ufak bir mola vermişti. 2010 yılında hayatını kaybeden Guru’dan sonra da tamamen Gang Starr’ı rafa kaldıran DJ Premier, sürpriz bir şekilde bu yılın başında grubun geri dönüş sinyalini vermişti. Sinyal vermekten biraz daha fazlasını yapıp J. Cole’un vokalleri taşıdığı bir tekli de paylaşan Gang Starr, 16 yıl aradan sonra hiç ara vermemiş gibi One Of The Best Yet isimli albümünü yayınladı.

Q-Tip, Talib Kweli, Royce Da 5’9″ ve Ne-Yo gibi isimleri de duyduğumuz albüm, daha ilk gününden DJ Premier’in eşsiz beat’leri üzerine uzun süre dinlenecek kült Gang Starr albümlerinden biri gibi gözüküyor. Dİnleyelim, dinletelim.

2014’teki Joyland’in ardından tam anlamıyla kayıplara karışan Robert Alfons’un projesi TR/ST, bu yılın başında yayınladığı Destroyer – 1’ın devamı niteliğindeki Destroyer – 2’yu paylaştı. İki albümü de kendini herkesten soyutlayarak Kanada’nın dağlarındaki bir çiftlik evinde kaydeden ve çok da iyi yapan Alfons, yarım saati bile bulmayan 8 şarkılık albümüyle kendisini niye sevdiğimizi bir kere daha hatırlattı.

Eski günleriden uzakta olsa da ambient ve elektronik müziği bir arada harmanlama konusnda yeteneğinden hiçbir şey kaybetmediğini bize kanıtlayan Alfons, bu kış vapur ya da şehirler arası otobüs yolculuklarının en büyük dostu koltuğuna aday.

BBC küratörlüğünde hayata geçen ve elde edilen gelirin yine BBC tarafından kurulan Children In Need isimli organizasyona bağışlanacağı Got It Covered isimli albüm adeta bir NBA All-Star hafta sonu. Olivia Colman, Phoebe Waller-Bridge, Helena Bonham Carter, Luke Evans, David Tennant, Jodie Whittaker ve Himesh Patel gibi isimlerin Stevie Wonder, The Killers, Coldplay ve Joni Mitchell’dan birer şarkıyla katkıda bulunduğu albüme bakmakta fayda var.

Müzik dünyasının yaşayan efsanesi Bob Dylan’ın 1969 yılında Nashville’de kaydettiği Bootleg Series’in devamı olan 1967-1969: The Bootleg Series Vol. 15, Dylan’ın Amerikan pastoral dünyasına geniş açıdan baktığı bir toplama albüm. İçerisinde Dylan’ın Johnny Cash ile birlikte seslendirdiği Wanted Man haricinde, 3 plaktan oluşan setin içerisinde Girl From the North Country ve Mystery Train gibi kült şarkılar da yer alıyor.

Hollywood’un en saygın aktörlerinden ve gün geçtikçe bir popüler kültür ikonuna dönüşen Jeff Goldblum’un müzikle olan yakın temasını geçtiğimiz yıl yayınladığı The Capitol Studio Sessions ile görmüştük. Gençliğinde büyüdüğü yer olan Pittsburgh’te caz barlarda piyanistlik yapan ve 1990 yılından beri de The Mildred Snitzer Orchestra’nın liderliğini yapan Goldblum, içerisinde Miley Cyrus’tan Sharon Van Etten’e, Fiona Apple’dan Gregory Porter’a geniş yelpazedeki misafirleriyle I Shouldn’t Be Telling You This diyor ve bizi caz diyarlarına davet ediyor.

Film gibi bir hayat hikayesine sahip olmasının yanında çağımızın en yetenekli ve bir o kadar da underrated kalan isimlerinde başı çeken Earl Sweatshirt, geçen sene yılın albümlerinden birine imza attıktan kısa bir süre sonra FEET OF CLAY ile karşımızda. Halloween hediyesi olarak gelen albümü “Çökmekte olan bir imparatorluğun ölüm sancıları sırasında kaydedilen gözlem ve duygu koleksiyonu.” olarak açıklayan Sweatshirt, EP ile albüm arası bir yerde duran FEET OF CLAY ile daha söyleyecek sözü olduğunu hatırlatıyor.

Ve listenin sonunda sonbaharın hakkını verecek bir albüm. Maaş karşılığı piyanosuna prangalayabileceğimiz bir isim olan Dustin O’Halloran ve Adam Wiltzie ikilisinden oluşan A Winged Victory for the Sullen, The Undivided Five isimli yeni albümünü dünyanın çeşitli noktalarındaki farklı stüdyolarda kaydetmiş. Zaman zaman maneviyatın belirli yönleri üzerinde duran, ya da bize öyle açıklanan albüm, özellikle de ölüm düşüncesinden kaynaklanan dertlerimiz üzerine derin bir meditasyon yumağı.