tecrübeler türkçe, rhyme’lar ingilizce: hazel

tecrübeler türkçe, rhyme’lar ingilizce: hazel


şimdiden takibe alınız


Autotune’u ile, aksak ritimleriyle, yoğun baslarıyla birbirinin aynısı olmaya başlayan ve çeşitliliğini giderek kaybeden yeni nesil Türkçe Rap’in domine ettiği günümüz yerli sahnesinde müzikal çeşitliliğe her geçen gün daha da fazla açlık duyuyoruz. Bugün, bu açlığımızı bir nebze de olsa karşılayabilecek bir isimden bahsedeceğiz: Eylül Deniz Karasu ya da sahne adı ile Hazel veya kısaca Haze.

1996 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Hazel, küçüklüğünden beri hem İngilizce hem de Türkçe sözlü rap müziğe ilgi duymuş, bu ilgiyi de üretime taşımak istemiş ve 2009 yılında eline kalem kağıt alarak ilk şarkı sözü çalışmalarına, 2018 yılında ise ilk amatör kayıtlarına başlamış. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi olan Hazel, müzikal çalışmalarını da rapin doğduğu dilde, İngilizce dilinde gerçekleştirmeyi tercih etmiş. İyi ki de öyle tercih etmiş, öyle ki Hazel’ın şarkılarını herhangi bir İngilizce sözlü rap playlist’inde aralara bir yerlere sıkıştırsak hiç de sırıtacak gibi duyulmuyor.

Artık kendisinin de içinde bulunduğu Türk rap piyasasında kulaklarımızın hasret kaldığı Türkçe aksansız İngilizce sözlü rap yapan nadir ismlerden biri olarak dikkat çekerken, üstüne bunu bir de kadın MC olarak akranlarından hayli farklı bir konumda icra eden Hazel, arkadaşları ile birlikte kurduğu Cartel 1050 Recordings etiketi ile ilk stüdyo kaydı First’ü ve ilk kısa çaları Vicidway’i geçtiğimiz sene dinlemeye açtı. Asıl çıkışını ise haziran ayında yayınladığı iki tekli, 1996 (NAS’ın Illmatic zamanlarını hatırlatan nadide bir parça olduğunu söylemeden geçmeyelim) ve Türkçe sözlü ilk şarkısı Dardayım ile yapan Hazel, Spotify’ın “Türkçe urban müziğin kraliçeleri” alt başlığı ile yayınladığı Kadın Mc’ler playlistine ilk sıradan giriş yaptı.

“Uzun süre yazdım hep İngilizce, ama kimse dinlemedi şimdi geçiyorum Türkçe’ye” sözlerinin yer aldığı Dardayım teklisinde artık Türkçe sözlü rap de yapacağının sinyallerini veren Hazel, umarız İngilizce sözlü üretimlerine de aynı şekilde devam eder. Gerek sözleri ile, gerek sound’u ile kendisini yerli sahnede farklı bir konuma sokan Hazel’ın Türkçe sözlü ikinci teklisi Ananas, yaz mevsimini iliklerimize kadar hissettirmek için 10 Temmuz’da dijital dinleme servislerinde yerini alacak.

Şimdilik sizi Dardayım ve 1996 ile baş başa bırakıyoruz.