bob dylan bütün şarkı sözü kataloğunu sattı

bob dylan bütün şarkı sözü kataloğunu sattı


300 milyon dolares


Bob Dylan, tüm şarkı yazarlığı kataloğunun satışı için Universal Music ile bir anlaşma yaptı. New York Times’a göre anlaşma, yaklaşık 300 milyon dolar değerinde ve Universal’a Dylan’ın yaklaşık altmış yıla yayılan kariyerinden 600’den fazla şarkıya sahip olma hakkı veriyor. Anlaşma, son albümü Rough and Rowdy Ways‘in yanı sıra Blowin’ in the Wind, The Times They Are A-Changing ve Like a Rolling Stone gibi eski Dylan klasiklerini de kapsıyor.

Bu yıl turne ve konser geliri düşen sanatçıların başvurduğunu gördüğümüz bu yola geçtiğimiz yıl da Stevie Nicks, Blondie, Chrissie Hynde ve The Killers gibi isimler başvurmuş ve bütün yayıncılık gelirlerini bağlı oldukları plak şirketlerine satmıştı.

Bununla birlikte, Dylan’ın kataloğu benzersiz derecede değerli bir katalog. Dylan, müziğinin kalıcı mirasının ötesinde, şarkılarının büyük çoğunluğunda baş söz yazarı olarak listeleniyor – bu da Universal’ın gelirlerini diğer bestecilerle paylaşmak zorunda olmadığı ve gelecekteki lisanslama ve kazanç fırsatları üzerinde tam kontrole sahip olduğu anlamına geliyor.

Universal Music Group CEO’su Lucian Grainge, “Şarkı yazma, güzel müzik diye tabir ettiğimiz müziklerin tamamının bizce en önemli parçası ve Bob’un bu sanatın en büyük uygulayıcılarından biri olduğu da bir sır değil” açıklamasıyla anlaşmayı duyurdu. Müzik dünyasında yeni bir furyanın başlangıcı olacak gibi gözüken bu gelişme bakalım önümüzdeki yıllarda ne gibi sorunlara yer açacak.