kurt cobain’in sahnede paramparça ettiği bir gitar daha açık artırmaya çıkıyor

kurt cobain’in sahnede paramparça ettiği bir gitar daha açık artırmaya çıkıyor


sahibinden 200.000 dolara az parçalanmış gitar


Geride bıraktığımız son birkaç sene içerisinde meşhur yeşil hırkasından yaşadığı son eve, MTV Unplugged’da çaldığı gitarından self portresine, hatta ve hatta bir tutam saçına kadar varı yoğu açık artırmada satılan Kurt Cobain‘in şimdi de sahnede parçaladığı ilk gitarlarından biri açık artırmaya sunuluyor.

1989 çıkışlı debut albüm Bleach‘in ardından çıkılan ilk Nirvana turnesinin Şikago ayağında yerlere vurulurak parçalanan, tamir edildikten sonra hıncı alınamayıp bu sefer de turnenin Pensilvanya ayağında ikinci defa paramparça edilen 1973 Fender Mustang -yukarıda gördüğünüz- gitarın hikayesi şöyle: Turne sırasında gitarı iki defa parçalayan ve artık kullanılamaz hale getiren Cobain, gitarsız kalınca akla karayı seçer hale gelmiş. Bir akşamüstü Hullabaloo üyelerinden Sluggo Cawley‘nin evinde takılırken salondaki duvara asılı, nispeten parçalanmış bir Gibson SG gözüne ilişmiş Cobain’in. Gitarı görür görmez Cawley’e sormuş Cobain: “Bu gitarı bana verir misin? Sahnede parçalarım belki.” Cawley de haklı olarak “Neden?” diye sormuş. Cobain’in cevabı ise yeterince manidar: “Çok da kötü durumda görünmüyor. Biraz düzeltir, sonra parçalarım.” Bu müthiş cevap üzerine Cawley tekrar sormuş: “İyi de duvar boş kalacak, duvara ne asacağım ben?” Cevap olarak Cobain, 1973 Fender Mustang’i bir koşu alıp gelmiş, “Al, bunu asarsın” demiş. Mustang duvara asılmadan önce gitarın üzerine şu sözleri yazarak imzasını atmış Cobain: “Yo Sluggo, takas için teşekkürler. Rock N’ Roll’lamak yasadışıysa eğer kıçımdan tutup nezarete at beni. Nirvana.”

İşte bu süper ötesi hikayeye sahip 1973 Fender Mustang, 11 Kasım tarihinde bizzat Sluggo Cawley tarafından Julien’s Auctions’ta açık artırmaya sunulacak. Gitarın 200.000 dolar ila 400.000 dolar arasında bir fiyatla yeni sahibini bulması bekleniyor. Alana şimdiden hayırlı olsun. Umarız bir kez daha parçalar.