Temmuz ile beraber kutlu “Barbenheimer” ayına girmiş bulunmaktayız. Barbenheimer, Barbie filmi ile Oppenheimer filmlerinin vizyona giriş tarihlerinin aynı güne denk gelmesine atıfta bulunan bir şaka. Bu iki filmin aynı güne denk gelmesinin ardındaki komiklik, filmlerin birbirine taban tabana zıt olmasından kaynaklanıyor. Yılların Barbie’si, ikonik bebek oyuncağın filminin yönetmenliğini Greta Gerwig üstleniyor ve Margot Robbie başrolde. Oppenheimer filmi ise zamanla oyun olmaz reis, Christopher Nolan’ın Cillian Murphy’li atom bombalı travmatik ve karanlık işi. İki filmin tezatlığından viral potansiyeli hiç olmadığı kadar doğmuş durumda. Barbie yapımcıları filmin reklamı için avantajı elinde bulundurmuş gözüküyor. Öyle ki filmin açıklanmasından beri her gün yeni bir gerilla marketing ile karşılaşıyoruz.
İlk önce Barbie oyuncularından film içi karakter fotoğraflarıyla karşılaştık. Kabul, Margot Robbie Barbie için aranan isim. Fakat Ryan Gosling’in tuhaf bir plastiklikte bizi Ken olarak karşılaması filmin konuşulmasını sağladı. Ryan Gosling’i Hollywood’un ıssız adamı, romantik ve içli çocuğu olarak ara belleğe kazımıştık.
Ardından, Kubrick göndermeli bu teaser ile karşılaştık. Sinefil çevreler beklenilenden büyük ve derin bir film geliyor diye düşündü.
Ortamlara, kendini Barbie karakterine dönüştürebildiğin bir site saldılar. Filmin ana fikirlerinden birisi herkesin Barbie veya Ken olabileceği yönünde olduğu için bu yaklaşım doğru bir politikaydı. İnsanlar Barbie logolu fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmaya başladı. Kısa sürede akım haline geldi.
Filmden, filmin neye benzediği yönünde fikir oturtabildiğimiz bir fragman yayınlandı. Barbie ve Ken, kendi delüzyonel dünyalarından modern dünyaya geçer gibi bir konuya sahip olduğunu anladık.
Sosyal medyaya Barbie çekim süreci hakkında çeşitli propaganda haberler lanse edildi. Mesela bir habere göre çekim esnasında o kadar çok pembe rengi boya kullanılmış ki, dünyada pembe boya stoğu bitmiş.
Yakın zamanda Kaliforniya’dan çekilmiş kuş bakışı bir fotoğrafla karşılaştık. Daha sonra öğrendik ki Airbnb’de verilen bu ilan, Malibu’daki bir Barbie Dreamhouse evinin havuzlu villa olarak ölçeklendirilmiş haliydi.
İnsanlar Oppenheimer’in bu viral sağınağı altında, son çare olarak bu eve atom bombası atabileceği yönünde meme paylaşmaya başladılar. Oppenheimer’ın reklam politikası sönük kaldı. Christopher Nolan, hiçbir filminde böyle politikalara başvurmadı. Cillian Murphy’nin utangaç biri olması ise internet söylentileri arasında yer alırken filmin oyuncu kadrosu ve yönetmen başarısı ile kendini izleteceği yönünde iddialar güç kazandı.
En son Greta Gerwig ve Margot Robbie, Oppenheimer posteri önünde biletleriyle fotoğraf çektirdi. Farklı reklam politikaları izleyen iki filmin hangisinin gişede daha başarılı olacağını zaman ve box office verileri gösterecek. 21 Temmuz için heyecanlıyız.