mini diziler televizyonumuzu neden esir aldı?

mini diziler televizyonumuzu neden esir aldı?


bu format tutar.


Normal People’dan Chernobyl’e, ortalama 10 bölümden oluşan mini diziler hızla yükselen popülerliği ile televizyonun yeni gözde formatı haline geldi. Mini diziler kalitesiyle de ön plana çıkıyor. Primetime Emmy Ödülü, bugün mini dizi harikalarıyla dolup taşıyor. Ortaya çıkan işlerin başarı katsayısının artmasıyla senaryo yazarları başta olmak üzere diziyi oluşturan ekibin de yaratıcılığına en uyum sağlayan sistem olduğu gözüküyor. Özellikle yayın platformlarından sonra yaygınlaşan mini dizilerin belki de en ideal anlatı formatı olduğuna yönelik sebeplerimiz var: 

Risksiz yatırım faktörü.

Üreticiler için prodüksiyon masrafının daha az olmasından dolayı bu risksiz format uzun soluklu dizilerin adeta panzehiri. Mini dizi yayınlanır ve biter. İki ihtimal ile sonuçlanır. Beğenilirse yeni sezonuyla devam edilir, beğenilmezse hiçbir şey yapılmaz. Başka konudan bir mini diziyle devam edilir. Dizinin çehresi değişmez. Kervan yolda düzülmez. Hem üreticiler hem de yatırımcılar için kazan/kazan formülünü sırtlanır. 

 

Tek gecede bitirilebilir olması.

Yeni izleme alışkanlıklarımız işten eve gelince TV karşısındaki kısıtlı zamanımızı maksimum verimle geçirmemizi gerektiriyor. Pandemiyle birlikte artan binge watching alışkanlığı ile diziler tek gecede bitiriliyor. Sakıza dönmeyen hikayelerin vuruculuğu, izleyen için çok daha fazla oluyor. 

 

 

Filmden uzun, eski usül dizilerden kısa. 

İzleme alışkanlıklarımız arasında mesela 3 saat film izlemek azaldı. 2 saatlik filmler bile insanların kolay dağılan dikkati yüzünden bir çoğumuza zor geliyor. Filmin yarısında telefona dalıp film izlemeyi keyifsizleştiriyoruz. Dizi formatında kısa bölümler seyirciye bölüm arası nefes aldırırken sonraki bölümü açmak için motivasyon sağlıyor. 

 

Kütüphaneyi hızla doldurmak. 

Netflix, Hulu, HBO Max vb. gibi yayın yapan servisler sayesinde mini diziler her zamankinden daha popüler ve erişilebilir durumda. FX gibi kanallar hala mini diziler üretiyor olsa da son birkaç yıldır üretilen mini dizilerin çoğunu Netflix, Hulu ve HBO Max gibi akış hizmetleri devraldı. Disney+, Emmy adayı WandaVision, The Falcon and The Winter Solider, Loki, What If…? ve Hawkeye‘dan oluşan son Marvel Evreni eklemelerini yaparak kervana katıldı ve bunlar platforma insan çekmekte nispeten başarılı oldu. Dizi kütüphanesinde 1 dizi, 1 dizidir. Bölüm sayısının bu platformlar için hiçbir önemi yok.

 

 

Roman uyarlamaya elverişli. 

Çoğu diziler kitaplardan uyarlanmaktadır ve kitaplardan uyarlanan diziler kitaptaki olay sayısı tükenince boşluğa düşer. Olayları bağlamak için anlamsız, filler dediğimiz bölümler ile sezonu tamamlamaya çalışırlar. Bolca reklam yerleştirebilmek ve sözleşmeyi yerine getirebilmek için tamamlamaları gereken bölümler vardır. 

 

Oyuncu sözleşmeleri. 

Oyuncular yıllar süren dizilere kitlenip rolün üstlerine yapışmalarından haz etmiyorlar. Hal böyle olunca mini diziler onlar için gir çık, paranı al projelerine dönüyor. Set süreci daha az yorucu geçiyor. Yayın saatine dizi yetiştirecek olmamak onları daha az strese sokuyor.