otoyol müziğinin tekinsiz çocuğu: phonk

otoyol müziğinin tekinsiz çocuğu: phonk


sen yokken ismail yk - bas gaza vardı


Trafikte yanlarken ya da sadece otobanı izlerken uyumamak için açtığımız enerjik müziklere eşlikçi, 30 senedir evrilerek günümüze ulaşan ve bugün “edit” dediğimiz kısa videoların olmazsa olmazı Phonk müzik türüne aşina mısınız? Phonk müziği, lo-fi estetiği, ağır bası ve eski şarkılardan, korku filmlerinden veya diğer medya türlerinden örneklerin kullanılmasıyla karakterize edilen, Memphis rap’ten ortaya çıkan bir hip hop alt türü. Phonk ürkütücü bir ortam yaratabilmek için vokale low-fi beatler, tekinsiz synthler ve derin bas notalar doldurur. Elektronik enstrümanlarla üretilen bir müzik tarzıdır. Hip-hop ve trap müziği arasındaki çizgide titreşen Phonk, onu muadillerinden ayıran lo-fi estetiği, ham cesaret ve karanlığın ilgi çekici karışımından kaynaklanan farklı bir kimlik taşıyor. 

Nedir?

Çoğu hip hop alt türü gibi bu çocuklar da yaptıkları yeni müziği SoundCloud’da paylaşarak orayı Spotify‘ın paf takımı haline getirdi. DJ Screw, DJ Yung Vamp, Soudiere ve DJ Smokey gibi öncüler tarafından bir sonraki aşamaya taşındı. SpaceGhostPurrp‘un “Pheel tha Phonk”, “Bringin’ tha Phonk” ve “Keep Bringin” gibi ünlü şarkıları dünya çapında hit oldu. O sırada, grubun “funk” için argo olarak kullandığı Phonk kelimesi doğdu.

Phonk’un belirleyici özellikleri:

  • Yeraltı hip hop kasetlerinden vokal kaydı kullanır. Genellikle bozuk ve perdeli olan bu vokaller derinlik katar. 
  • Temel tutarlılığı korurken eski hip hop parçalarından caz ve funk öğelerine kadar beklenmedik noktalarında sample kullanır. 
  • Ham ve düşük kaliteli ses, ile harmanlanan lo-fi estetiği Phonk’u biricik kılar. 

 

Popülerlik

TikTok ve Reels sağ olsun, Phonk drift yapan araba ve yarış videolarıyla karpuz peynir ayarında bir ikili oldu. Ryan Celsius gibi DJ’ler ve küratörler, müzik stilini daha yüksek bir düzeye çıkarmak için Youtube ve Facebook’ta yayarak günümüze ulaştırdı. TikTok ana akım haline getirdi. #phonk hashtag’i 20.7 milyar kez görüntülendi. Geçen yıl 2,3 milyondan fazla takipçi toplayarak Spotify‘da en hızlı büyüyen çalma listesine kavuştu. İşler ciddiye bindi. 

Boynuz kulağı geçti: Alt tür

Bununla birlikte, Drift Phonk adlı alt türün inşası yıllar önce gerçekleşti ve bugün hala gelişiyor. Alt tür denen olgunun yaratıcı doğasından bahsetmemek olmaz. Bir müzik türü, gençlerin kulağına şık ritimleri doğurduğu ve evrildiği sürece kolay kolay eskiyecek gibi durmuyor. 

Memphis Rap

Phonk’a dalmadan önce, her şeyin temeli olan 90’ların Memphis rap‘ine bir göz atalım. Phonk 90’ların Memphis rap’inden doğrudan ilham alan bir yer altı hip-hop/trap müziği tarzıdır. Hip-hop’un bu alt türü, bass, kick, vintage funk, soul sample’ları ve karanlık şarkı sözleri içerir. Three 6 Mafia grubunu Memphis rap’e örnek olarak gösterebiliriz. 90’ların Houston rap‘inin de Phonk’u, özellikle de DJ Screw‘i çok etkilediğini oversize hoodie’li çocuklar fark etti bile. 

SoundCloud

Ek olarak, SoundCloud olmasaydı Phonk muhtemelen var olmayacaktı; burası DJ Yung Vamp, Soudiere ve DJ Smokey gibi sanatçıların esrarengiz müzik tarzını tuğla tuğla inşa ettikleri yer. Adı geçen öncüler, single’lar, remix ve orijinal müzik projeleri yayınlamakla kalmıyor, aynı zamanda bu müziğin günümüzde çoğu içerikten daha fazla dinleyicinin ilgisini çeken mix’lerini de yapıyorlar. Sosyal medyadaki ilgi sayesinde tutkusunu Phonk’ta bulanlar, plak anlaşmaları yapmak veya Three 6 Mafia zamanındaki gibi plak şirketlerinin desteğini almak zorunda kalmadan her zamankinden daha geniş bir kitleye ulaşmanın yollarını buldular.

Sonuç

Soudiere, DJ Smokey, Greafer, bugün Spotify çalma listelerindeki en popüler Phonk sanatçılarından bazıları iken, X-raided Kordhell, DJ Screw’un Chopped & Screwed tekniklerinden etkilenen ham stiliyle bizi Phonks’un orijinal özüne geri getiriyor. 90’lı yılların köklerinden ve 2010’un ortalarındaki gelişimine kadar Phonk uzun bir yol kat etti, ancak yolculuğu daha yeni başlıyor.