grev esnasında geçen venedik film festivali ve kaygılar

grev esnasında geçen venedik film festivali ve kaygılar


kırmızı halı yalnız


13 Temmuz 2023’te başlayan SAG-AFTRA oyuncu yazar grevi Eylül’e girmemize rağmen devam etmekte ve iki taraf da anlaşmaya yakın bile değil. Böyle bir ortamda film festivali düzenlemek ne kadar başarılı olur? Daha önemlisi, her açıdan ne kadar etik olur? 30 Ağustos‘ta başlayan ve 80.’si düzenlenen Venedik Film Festivali için acı gerçek, kırmızı halının bu sefer yıldızlarla dolup taşmaması. Festival 9 Eylül‘e kadar devam edecek. 

Michael Mann‘in Adam Driver ve Penélope Cruz‘lu Ferrari‘si ve Luc Besson‘un Caleb Landry Jones‘lu Dogman‘i de dahil olmak üzere bu yıl Venedik‘te gösterime girecek pek çok film, SAG-AFTRA‘dan festivalde tanıtım iznini geçici anlaşma feragatnamesi ile alabildi. Bu geçici anlaşma feragatnamesi alan yapımları geçtiğimiz hafta “Hollywood’daki greve rağmen yakın zamanda bizimle buluşacak filmlerin listesi” adlı yazımızda listelemiştik. Sendikadan izin alınsa bile, birçok yıldız oyuncu grevdeki meslektaşlarıyla dayanışma içinde olmayı tercih edebilir ve Lido’da selfie pozu vermenin yaratacağı potansiyel kötü izlenimi göze almayabilir. Meslektaşları grev hattındayken Venedik’te göz kamaştırmak iyi bir görüntü değil diye düşünebilirler. Sonuçta grevin yüzü olan, sahada direnen oyuncular Venedik’te sahne alan popüler isimlerden oluşmuyor. Bunun, alınan ücret farkından dolayı böyle olması gerekiyor. 

Örneğin Bradley Cooper, yeni filmi Maestro‘nun dünya prömiyeri için bu yıl Venedik kırmızı halısında yürümeyecek. Teorik olarak Cooper filmin yönetmeni olarak Lido’ya gidebilirdi ancak dönem dramasında besteci Leonard Bernstein‘ı da canlandırdığı için grevdeki oyunculara desteğini evde kalarak göstermeye karar verdi. Saverio Costanzo‘nun yarışma filmi Finally Dawn‘ın gelecek vaat eden İtalyan başrolü Anna Manuelli Venedik‘te olacak ama filmin Lily James ve Willem Dafoe gibi Hollywood‘un tanınmış oyuncuları olmayacak. Robert Lorenz‘in İrlanda yapımı aksiyon gerilimi In the Land of Saints and Sinners ise başrol oyuncusu Liam Neeson‘ın kırmızı halı çekiciliği olmadan idare etmek zorunda kalacak. 

Bunların yanında, feragatnamenin gelişigüzel ve inisiyatif dahilinde verilmesine sinirlenen yapımcılardan dolayı Venedik’e katılan popüler isimler halen belirsiz. Bilmeyenler için AMPTP, grevin karşı olduğu oluşum. Bu oluşumla bağı olan filmler için Venedik yıldızsız bir etkinlik olacak. Yorgos Lanthimos, Poor Things’in oyuncuları olmadan, sadece çekim ekibi ile Venedik’e katılacak. Netflix de David Fincher’ın The Killer‘ı için Oscar ödüllü görüntü yönetmeni Erik Messerschmidt ve besteciler Trent Reznor ile Atticus Ross‘un yanı sıra görüntü yönetmeni Matthew Libatique ve kostüm tasarımcısı Mark Bridges gibi yetenekli isimleri getirerek benzer bir yol izliyor. Bu sene kırmızı halılar film editörleri, makyaj sanatçıları ve VFX uzmanlarıyla dolup taşacak. Festival, yıldızlar yer almadığı için magazin sayfalarınca sönük olarak nitelendirilebilir. Bizce bu haklı mücadelenin vitrine ilk yansıması olduğu için 80. Venedik Film Festivali, biricik ve değerli.