j.a bayona’dan tüm zamanların en feci uçak kazasına film geliyor

j.a bayona’dan tüm zamanların en feci uçak kazasına film geliyor


society of the snow


Disney+ sallantıdayken Netflix, Venedik Film Festivali‘nde şov yapmaya hazırlanıyor. Netflix kendi kütüphanesini genişletmeye yoğunlaşıp ortalama içerik kalitesini meh bir seviyeye çekmiş olmasına rağmen sanat filmlerine destek vermeye devam ediyor. Bu konuda haklarını yememek lazım. Roma’dan beri ödül törenlerinde öyle ya da böyle Netflix’in adını duyar olduk. 

Bu sene de David Fincher‘ın “The Killer“, Bradley Cooper‘ın “Maestro” ve Pablo Larráin‘in “El Conde” gibi ilgi çekici filmlerinin dünya prömiyerini yakında Venedik Film Festivali’nde yapacak. 

Ancak fragmanı yayınlanan J.A. Bayona‘nın festival kapanış gecesi filmi olarak gösterilen “Society Of The Snow ” da yabana atılacak bir film değil. Bayona’nın filmi, tüm zamanların en kötü şöhretli uçak kazalarından birini anlattığı için izleyicileri muhtemelen nefessiz bırakacak. 

Bayona’nın filmografisine göz attığımızda kendini şimdiye kadar ön planda gösterememiş, korkudan dramaya, fantastiğe kadar her janrada bir şeyler ispatlamış iyi niyetli bir sinemacı görüyoruz. Şimdiye kadarki en büyük başarısı ise 2018’de yönettiği Jurassic World: Fallen Kingdom olabilir. Fakat bu sefer Netflix’e çektiği film, konusu ve sinopsisiyle en ilgi çeken filmlerinden biri olacakmış izlenimi veriyor. Film, Pablo Vierci‘nin aynı adlı kitabından uyarlanan “Society Of The Snow“, 1972 yılında And Dağları‘na düşen 571 sefer sayılı Urugay uçak kazası etrafında gelişen olayları konu alıyor. 

Tarihte bu kazanın yeri ayrı. And Dağları Uçak Kazası olarak tarihe damga vuran bu kaza bazı kaynaklarda tarihin en korkunç uçak kazası olarak geçiyor. Olay belgesellere ve kitaplara konu oldu. Bu olayı, Ethan Hawke‘ın başrolde yer aldığı Frank Marshall yapımı Alive‘da izlemiştik. O filmin üzerinden 26 sene geçmiş.

Kazada hayatta kalan 16 kişi, ancak kazanın üzerinden 72 gün geçtikten sonra kurtarılabiliyor. Aslında ilk etapta kazadan 27 kişinin kurtulması, sağ kalanların birbirini yemek zorunda kalması, kazadan kurtulan 8 kişinin de üstüne çığ düşmesi gibi detaylar olayı dramatikleştiren unsurlardan sadece birkaçı. Bu 16 kişi can havliyle kanibalist unsurların da yardımıyla yaşamaya devam edebilmiş. Bu etkileyici kazaya bir film daha geliyor. 

Society Of The Snow’un başrollerinde Enzo Vogrincic, Agustín Pardella, Matías Recalt, Esteban Bigliardi, Diego Vegezzi, Fernando Contigiani García ve Esteban Kukuriczka yer alıyor. Filmde ayrıca Rafael Federman, Francisco Romero, Valentino Alonso, Tomás Wolf, Agustín Della Corte, Felipe Otaño, Andy Pruss, Blas Polidori, Felipe Ramusio ve Simón Hempe rol alıyor.