finalinin ardından, günahı ve sevabı ile after life

finalinin ardından, günahı ve sevabı ile after life


buyrun gervais bey


Ülkemizdeki en tanınır yabancı komedyenlerin başında gelen Ricky Gervais’in 2019 – 2022 arasında üç sezonuyla bizlere sağlam birer depresyon dizisi sunan After Life’ı, popülerliğini korumakla birlikte halen tartışmalara sebep oluyor. Ricky Gervais dizinin kısa videolarını sık sık X profilinden paylaşıp reklamını yapadursun, onu alıntılayan Türk bir kullanıcı dizinin yeterince övülmemiş, underrated yapısından bahsetti. After Life, sevenin ve sevmeyenin uçlarda olduğu, iyi ve kötü yanları olan bir dizi. Peki genel çerçeveye bakarsak After Life iyi bir dizi miydi?

Dizi, eşinin trajik ölümünden sonra hayata bağlanmak için herhangi bir sebebi kalmayan bir adamın bocalamasını ve sıkıcılıkla mücadelesini anlatıyor. Ödül törenlerinde insanları azarlaması ve sarkastik tarzıyla tanıdığımız komedyen Ricky Gervais dizinin showrunner, yazar ve başrolü. Netflix ise yapımcılığını üstlenmiş ve kendi platformunda yayınlanmıştı. 

“Depresyonu ciddi anlamda iliklerine kadar hissettiren; Ricky Gervais’in hiç beklemediğin anda gelen espirileriyle insanı en dipten en yukarıya birkaç saniyede taşıyabilen ve tam tersini de yapmaktan çekinmeyen, çok cesur bir iş.” sözleriyle övülen dizi gerçekçiliğiyle ön plana çıkıyor. Kara komedisi hayli beğenilen dizinin diyalogları da çeşitli sayfalarda alıntılanarak sıkça paylaşılıyor. Ricky Gervais sokakta çeşit çeşit insanlarla tartışıyor, tartışırken her insanda farklı bir argüman eleştirisi sunuyor. Dizi yeterli ilgiyi de gördü. 2021 yılında yapılan bir habere göre Netflix, 100 milyon izlenme aldığını bildirmişti. 

Ricky Gervais on 'After Life' and Life After the Golden Globes - The New York Times

Peki dizinin kötü yaptıkları neler? After Life dizisi Ricky Gervais’in karakteriyle doğrudan örtüşüyor. Dizinin ilk sezonu farklı bir standart ortaya koyarken ardından gelen iki sezon birbirinin neredeyse aynı önermeyi sunuyor. Üç sezonla bittiği için övenler var fakat üç sezon bile yas konulu bir dizi için fazla olabilir. İzleyici üç sezon yas tutan birini izleyecekse olayların farklı cereyan etmesi gerekiyor. After Life bu konuda sınıfta kalıyor. 

Daha büyük eleştiri ise dizinin benzer formül ile devam etmesine olabilir: Ricky Gervais’in yazdığı karakter, Ricky Gervais’in ona laf sokması için tasarlanmış aptalca bir laf söyler – Ricky Gervais tam olarak onun lafı gediğine sokması için yazılmış olan repliğe çok iyi bir cevap verir. 

Bu formül komedyenin kitch karakterinden ve sahnesinden tanıdığımız bir tat sunuyor. Dizi yazılırken, dizi matematiğine değil de sosyal medyada alıntılanmak amaçlanmış gibi hissettiriyor. Ricky Gervais sahnede canlandırdığı serzenişleri bir de Netflix bütçesiyle tekrarlıyor. Dizinin çoğu bölümü, vefat etmiş eşinin flashback sahneleriyle başlangıç yapıp Ricky Gervais’in insanlara sataşsa da özünde iyi biri olduğunu öğütleyip sona eriyor. 

Bütün bunların yanında dizinin kayıp yaşamış insanlara samimi bir noktadan dokunduğu ve onlara iyi geldiğini inkar etmek güç. Komedyen birinin dram yükü bu kadar ağır bir dizi yazması da en çok komik insanların üzüldüğü hipotezini doğrular nitelikte. Bir palyaço varmış, bütün ağlayanları güldürürmüş. Bir gün bir adam yoğun ağlama teşhisiyle doktora başvurmuş doktor da demiş ki git palyaçoyu bul o seni güldürür. O da demiş ki o palyaço aslında benim. – Ricky Gervais.